Двете най-широко анонсирани мерки от правителството са в подкрепя на семействата с деца и на пенсионерите.

"Приехме дългосрочна мярка, предвиждаща размера на данъчно облекчение за семействата с деца да се вдигне от 4500 лева на 6000 лева годишно, като бъде дадена възможност да се ползва на всеки три месеца. С други думи, семействата ще могат да получат веднага тази помощ", коментира премиерът Кирил Петков. 

Пенсиите ще бъдат осъвременени от 1 юли вместо със заложените сега 6,1%, със средно 20%. Това включва твърдо увеличение на всички пенсии с 60 лева и допълнително процентно увеличение. По т.нар. „Швейцарско правило“ ще бъдат преизчислени пенсиите на 770 хил. пенсионери от 1 октомври, като от 2008 г. ще се преизчисли всяка една пенсия със 100% на ръста на средноосигурителния доход или 100% инфлацията, в зависимост от това кое е по-благоприятно и кой е по-високият размер на пенсията за конкретния пенсионер.

Реално по думите на Петков ще има увеличение с над 55% на минималната пенсия на годишна база, която в началото на миналата година бе в размер на 300 лв., а от 1 юли вече ще бъде 467 лв. Изчисленията показват още, че за предходните 12 години пенсиите са се вдигнали средно с около 100 лв., докато сега само в рамките на година увеличението ще бъде със 167 лв.

"Всички пенсионери ще получат своята ковид добавка, тези 60 лева стават част от тяхната пенсия и допълнително качваме с 10% всяка пенсия. Като спряхме кражбите в държавата, повишението за последните 12 месдеца е 56% или 167 лева", каза още Петков. 

Вижте още от антикризисните мерки, около които са се обединили коалиционните партньори след 4 часова среща късно снощи:

Новите антикризисни мерки: Вдигат ДДС на бира и вино, хлябът с нулева ставкаМинималната пенсията става 467 лева