Първата положителна проба за COVID-19 била взета още на 27-ми декември. Това установили в една от болниците в Париж, след като провели PCR тестове с проби, взети преди няколко месеца. Оказва се, че тя е на мъж, който се е лекувал от пневмония, предава "Ройтерс".

Пробата е била взета дни преди Китай да обяви официално, че нов вирус бушува из страната и около месец преди да бъдат регистрирани първите случаи в Западна Европа. 

Направени са тестове на 24 проби, при които не е бил потвърден грип. "От 24-те имахме една положителна за COVID-19," споделя Ив Коен, който ръководи реанимациите на две столични болници. Тестовете са били проведени няколко пъти, за да се потвърдят резултатите. 

Според Коен не може да се определи дали е открит "нулевият" пациент, но може да се допусне, че заразата се е разпространявала през този период. Пациентът е боледувал 15 дни и се е излекувал напълно. В момента се проследяват контактните му лица. Двете му деца също са били болни, но жена му не е била заразена. Тя била служителка в супермаркет и работила с хора от Китай. Не е ясно обаче дали те са разпространили заразата.