Парламентът ще преустанови работата си от 16 до 25 октомври заради местните избори, това решиха депутатите. По време на предизборната ваканция ще заседават парламентарните комисии и на депутатите ще се признават транспортни разходи само за участие в комисии.

Тъй като заседания в пленарна зала се провеждат от сряда до петък, включително, това означава, че парламентът няма да изпълнява пълните си функции за две седмици. Пропуснатите заседания ще бъдат 6.

 „За“  гласуваха 99 народни представители, „против“ – 22 и „въздържали се“ – 4, с което то бе одобрено. Предложението беше внесено от всички парламентарни групи, без тази на БСП. Затова и приемането на ваканцията в пленарната зала беше очаквано.

Разпускане на парламента преди избори е практика, която обаче не е описана в правилника за организацията и дейността на Народното събрание. В него има възможност да се излиза във ваканция с решение на Народното събрание.

Обясненията за тези почивки е, че част от депутатите са заети с изборите и че преди вотът парламентът често се използва за предизборна агитация.

Бивши депутати атакуват местния парламент през листата на ГЕРБ в Пловдив, ИК я одобряваД-р Димитър Шишков изненадващо заема челно място сред кандидатите за съветници от ГЕРБ