Отказал двигател е основната версия за разбилия се край Мъглиж делтапланер на 64-годишния Румен Иванов, който загина на място. Екип следователи от Националната следствена служба в София поема разследването на авиокатастрофата  с машината, която след удар в дърво се срина в нива до село Юлиево, пише dir.bg. 

"Пилотът е управлявал мотоделтапланер, като е изпълнявал полет за наторяване на земеделски култури. При аварийно кацане машината се е ударила в дърво и се е сринала", съобщи директорът на Специализираното звено за разследване на авиационни събития (СЗРАС) към Министерство на транспорта Христо Христов.  

Сигналът за инцидента е подаден тази сутрин около 9 часа, съобщиха от Окръжната прокуратура в Стара Загора. В момента са провежда оглед на местопроизшествието. Разпитват се и свидетели, като се иззети документи за техническото състояние на делтапланера и други документи от фирма "Авио дизайн", чиято собственост е разбилата се машина.

Назначени са съдебно медицинска и техническа експертизи. Разследването по делото продължава, като предстои извършването на действия по разследването за установяване на обстоятелства по делото и разкриване на обективната истина – разпити на свидетели имащи информация, относима към предмета на разследване, изготвяне на заключенията на назначените експертизи, допълват от прокуратурата.

Румен Иванов е пилот от близо 40 години. Той е един от основателите на делтапланеризма в България и собственик на най-голямата фабрика за производство на делтапланери в страната, които продава по цял свят.  Бил е председател на Казанлъшкия клуб по делтапланеризъм още преди 1989 година.

Изключително прецизен, инструктор - пилот делтапланерист, който обучава десетки пилоти на година, казват още негови колеги, които все още не могат да приемат тежката загуба.

„Той е бил инструктор и е обучил много пилоти. Освен това е бил и производител на леки летателни средства и професионалист в конструирането им. В авиацията и най-големите професионалисти допускат грешки, едни от неумение, а други при прекалено много голямо самочувствие“, посочи обаче Христо Христов.

СНИМКА:DIR.BG

Жертвата от авиоинцидента край Мъглиж – Румен Иванов, един от най-опитните делтапланеристиДвигателят на мотоделтапланера му отказал, опитал аварийно кацане, но закачил дърво