Столичен адвокат се размина на косъм от най-страшното, когато огромно парче бетон рухна на сантиметри от него на улица в квартал "Красно село".  В последния момент Александър Митсит отскача и се разминава единствено с уплах. При първото позвъняване на телефон 112 му отговарят единствено, че щом не е пострадал, трябва да е благодарен.

При второто позвъняване спешният телефон изпраща при него патрулка и линейка. Лекарският екип му бие успокоително и съставя документ, че той е изпаднал в нервна криза. След това всички си тръгват.

Няколко часа по-късно пристигат и служители на Столичната община, които съставят предписание на етажната собственост. Те заявяват пред него, че това е първото за този адрес, въпреки очевидното лошо състояние на сградата.  Междувременно Александър отива да подаде жалба в 6-то районно управление на полицията, за да се установи кой е отговорен за случилото се. След това той ще заведе граждански иск срещу виновника, даже вече е наел и адвокат. 

Възмутен, Александър Митсит няколко въпроса:

  • Как е възможно за пореден път част фасадата на тази сграда да пада и това да е първото предписание от районната администрация
  • Кой носи отговорност за случилото се
  • Защо нито полицията, нито представителите на общината не му дават протокол за събитието, за да удостовери, че този инцидент наистина се е случило

Отговорите на тези въпроси потърси и екипът на TrafficNews.

Първият отговор получихме от Столичния инспекторат. Директорът на институцията инж. Веска Георгива обясни, че предписанията, глобите, проверките и падащите фасади са извън компетенциите на инспектората. Те могат единствено да сигнализират районната администрация, ако забележат нещо притеснително. Макар че и това не влиза в задълженията им. 

Кметът на община "Красно село" Христо Апостолов пък е категоричен, че собствениците на самия блок са виновни за инцидента, оправдавайки се със Закона за етажната собственост. Той не давал възможност за много рестриктивни мерки спрямо притежателите на апартаменти в рисковата сграда. Общината може единствено периодично да прави проверки и да издава предписания, според които собствениците трябва да отстранят опасните елементи от сградата в срок от един месец. След това подлежат на глоба от 1000 лева.

На питане защо при положение, че това са поредните отчупени елементи от една и съща сграда, днес е съставено едва първото предписание, Апостолов отговори, че досега не са имали сигнал за този адрес. След като отишли да проверят блока, забелязали и друг в сходно състояние в съседство, въпреки че в „Красно село” подобни сигнали имало няколкостотин, каза още кметът.

TrafficNews потърси домоуправителя на блока, както и собствениците апартамента, от чиято тераса се е отчупила фасадата, но никой не отвори вратата си. А нито един от съседите нямаше телефонния му номер.

Относно последния въпрос на Александър: Защо нито Столичната община, нито полицията не му издават протокол, който доказва, че такава случка наистина е имало, той си остава без отговор. От пресцентъра на СДВР обясниха, че щом няма телесна повреда, този протокол се издава от Столичната община.