На 27 май отбелязваме Световният ден на спешната помощ. Той се чества за втора поредна година у нас. Днес лекарите и медицинските специалисти в Центъра за спешна медицинска помощ – София ще работят с оранжеви лентички, на които пише „ИДВАМ ДА ПОМОГНА“.

По този начин медиците напомнят за същността на работата си да запазят човешкия живот и апелират за превенция на агресията срещу спешните лекари.

Под воя на сирени на линейки в 10:30 часа ще бъде поднесен венец пред  Докторския паметник в София.  Медиците ще запазят минута мълчание в памет на загиналите лекари по време на изпълнение на служебния си дълг.

На 27 май 1994 г. в белгийския град Льовен група медици създават "Клубът Льовен" и въвеждат специалността „Спешна медицина“ в Европа. България е една от първите пет страни на стария континент, която въвежда специалността през същата 1994 година.

На този ден международната общественост изразява своята признателност, почит и уважение към спешните медици, които се отзовават на най-тежките инциденти и човешки трагедии, като често пъти с риск за собствения си живот, спасяват животите на пострадалите.

В България една от чувствителните теми е тази за агресията над медиците и за омаловажаването на тяхната работа. Днес обаче е момент да се замислим колко човешки животи са спасили тези хора и колко голяма благодарност заслужават.