Новите ваксинационни сертификати вече са достъпни и ще може да бъде изтеглен от сайта на Националната здравно-информационна система www.his.bg.  За тази цел няма да се изисква електронен подпис, което бе необходимо при стария формат..

Хората, които имат сертификат, но искат електронен вариант, ще го получат през същия сайт, като въведат ЕГН, номер на лична карта и националния референтен номер на ваксината.

Към момента българите, които са получили COVID сертификат след ваксинация с одобрена от ЕС ваксина, могат да пътуват свободно в една четвърт от страните - членки на ЕС.

Страната ни получи вчера официалното потвърждение от ЕК, че сме успешно свързани с Централната система на DGC (Дигитален зелен сертификат). С този документ гражданите ни могат вече да пътуват до Германия, Австрия, Гърция, Италия, Кипър и Малта. Очаква се съвсем скоро и Испания да позволи влизането на нейна територия с удостоверение за имунизация срещу коронавирус. Без проблем и без представяне на каквито и да било документи пък е влизането в Румъния и Сърбия, които допускат нашенци,