От асоциацията на заведенията в България подкрепят ограничителните мерки срещу коронавируса, но искат преди те бъдат въведени да има и икономически такива, които да обезщетят бранша.

„Никъде не сме казали думата протест, ние имаме едно основно искане - преди да ни затворят, да кажат ясно и категорично какви  икономически мерки ще бъдат взети за нашите колеги. Не омаловажаваме труда на лекарите, но не искаме да се омаловажава и нашия. Нека да ни затворят, не сме против мерките, не искаме да спорим дали има или не вирус. Искаме да се обявят помощите за бранша преди да бъдем затворени“, това заяви Емил Коларов, който е представител на асоциацията на заведенията.

Според него след затварянето на нощните заведения, новозразените са се увеличили двойно и тройно.

„Не може да затварят всеки път един и същи сектор, без да е доказана ефективността от това“, категоричен бе той пред Нова телевизия.

Икономическите мерки, които искат от асоциацията са:

Да бъдат изплащани 80% от заплатите на служителите,  20% от оборота на съответното заведение от същия месец през изминалата година, както и да бъдат разсрочени кредитите на служители и собственици.

„Тези хора остават без препитание за трети път тази година, използвали са си платените отпуски и обезщетенията от бюрата по труда. Цели семейства работят в сектора, не можем да ги оставим без препитание“, каза още Коларов.