Осветиха кръста в памет на Георги Арнаудов от Пазарджик, позициониран в местността Атанасова черква в землището на село Паталеница - мястото, където някога се е издигала една от седемте стари църкви. 
 
Откриването се състоя в събота, 10 октомври, когато трябваше да бъде рождения ден на момчето, останало завинаги на 19 години. Много негови родители, близки, приятели и хора от село Паталеница и други места, се събраха заедно на празника на смелото момче с голямата усмивка, а небето беше озарено от 20 китайски фенера, изпратени към него и направиха мястото наоколо наистина вълшебно. 
 
 
 
Реализацията на проекта започна 40 дни след неговата загуба, а първата копка за изграждането на кръста беше направена на 15 септември. Георги премина през трудна битка с коварния рак и си тръгна от този свят на 9 юни тази година, но в мислите на всички българи, той остава усмихващия се напук на всичко млад боец със заразителен оптимизъм. Нестихващата му вяра в доброто успя да обедини хиляди хора. 
Посланието на Георги е гравирано на специална плоча върху постамента под 19-метровия кръст. „Не трябва да се с страхувате от нещата, които ви се случват! Винаги трябва да бъдете щастливи и позитивно настроени и най-вече да мислите за хората, които ви карат да бъдете толкова силни! Усмихвайте се!“
 
Възпоменателният кръст за Георги е висок 19 метра и широк 11 метра. Постаментът под него е висок 5 метра. Големият християнски кръст тежи около 10 тона. Посланието на инициативата е: "Силата на вярата в доброто".
 
 
„В днешния ден не трябва да сме тъжни, защото аз имах възможността един път да контактувам с това момче и останах изключително изненадан от неговата харизма. Той беше харизматично момче. Винаги, когато си спомням за него, си спомням с добро чувство, и душата ми се изпълва с приятна емоция. Той действаше така на всички. Не само на мен. Той направи нещо, което могат малко хора. Той ни обедини всички в желанието ни да му помогнем“, с тези думи се обърна към хората кметът на община Пазарджик Тодор Попов.
 
 
„ За първи път виждам всички ние от нашия район, от града, от селата да бъдем толкова сплотени в желанието си да помогнем. А това малко хора го могат-да правят другите съпричастни, милосърдни. Да ги направят обединени, особено във време като това, в което живеем, в което виждаме колко много омраза и неприятни емоции ни разделят. Не трябва да позволяваме това. Затова пример като неговия е много важен за нас. Той беше супер лъчезарен човек. Обичаше живота и всички искахме да му помогнем, но не успяхме. Това е бил божия промисъл, но не трябва да забравяме това, което Георги ни остави и което пише тук зад нас. Трябва да се усмихваме и да бъдем позитивни. Това е много важно в живота и аз съм много горд, че това момче остави тази следа в сърцата на всеки един от нас. Трябва да помним това, което ни каза Георги. Това ще ни направи добри хора“, заяви кметът. Той отбеляза, че откриването на кръста се случва благодарение помощта на много хора и особено на един човек. „Достойните хора трябва да се знаят. Това е човек , който трябва да бъде ценен и да му благодарим. И аз му благодаря сърдечно“, с тези думи Тодор Попов се обърна към инициатора за изграждането на кръста и негов дарител Георги Ерев.
 
Негово Преосвещенство Константийския епископ Яков, който извърши освещаването на кръста отбеляза в словото си, че с този кръст името на Георги ще бъде записано вовеки.
 
„Този кръст ще пребъде до свършека на света. Сърцето на Георги, който ни изостави на млада възраст беше изпълнено с любов, която той предаде на всеки един от нас, за да дойдете да съградите този честен кръст и да присъствате днес на освещаването му. Ако Георги не беше отишъл на небето при нашия Бог, днес той щеше да навърши 20г. С неговото раждане се роди и кръста над село Паталеница. Днес вие отпразнувахте неговия рожден ден и душата му се радва и величае Бога“, допълни още архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия.
 
Снимки: Фейсбук страница "Да помогнем на Георги"