Допълнителни средства в размер на 25 млн. лв. ще бъдат осигурени по бюджета на Министерството на здравеопазването със Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. за увеличение на част от стойностите, заплащани на лечебните заведения по реда на Наредба № 3 от 2019 г. за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, за които Министерството на здравеопазването субсидира лечебни заведения, и за критериите и реда за субсидиране на лечебни заведения. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването. 

Проектът предвижда актуализиране на стойността, която се заплаща на лечебните заведения за извършване на определени дейности, както следва:

· За оказване на спешна медицинска помощ на пациенти със спешни състояния, преминали през спешните отделения;

· За лечение на пациенти с психични заболявания;

· За поддържане готовността на структури по инфекциозни болести;

· За лечение на пациенти с туберкулоза;

· За медицинските дейности по дневна психорехабилитационна програма за жени, оперирани от рак на млечната жлеза.

Припомняме, че със Закона за държавния бюджет за 2022 г. вече са осигурени и допълнителни средства в размер на 4,2 млн. лв. за субсидиране на държавни и общински лечебни заведения, които се намират в труднодостъпни и/или отдалечени райони на страната за осъществяване на дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване по линия на същата Наредба № 3.

Проектът на Наредба за изменение на Наредба № 3 от 2019 г. е публикуван на интернет страницата на Министерството на здравеопазването и на Портала за обществени консултации.