Ремонтът на столичната улица „Граф Игнатиев” продължава да събира глоби. Столичният кмет Йорданка Фандъкова санкционира с още 280 000 лв. строителната компания за надигане на част от настилката около релсовия път. Преди това беше наложена глоба от 109 000 лева за установени дефекти в 15 декара от общата ремонтирана площ от 40 дка.

Фандъкова уточни, че експерти от кметството са установили неродности по релсите през почивните дни. Инженерите се оправдали за кривата настилка с “температурно разширение в зоната на напречните отводнители, които са монтирани директно до релсите”, цитира кметът.

“Вече не ме интересуват обясненията и оправданията на когото и да е било. На този обект работиха огромен брой проектанти, инженери и строители. Когато за първи път си позволих да коментирам работата на проектантите, получих гневно писмо от Камарата на архитектите. Не е работа на кмета да казва колко дебела трябва да е фугата, но, ако трябва, вече ще се ангажирам и с това! Не знам вече какъв е начинът да се повлияе на всички тези хора да си вършат качествено работата”, ядоса се Фандъкова.

И се закани да има още глоби за фирмата строител.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) също удари финансов шамар на Столична община заради нередности по ремонта на две зони в центъра. Заради открити пропуски в дейностите по обновяването на улица „Граф Игнатиев” 787 722 лв. от извършените разходи няма да бъдат покрити с парите по оперативна програма "Региони в растеж" ". Финансовата корекция е в размер на 5% от договора, изпълнител на който е "Джи Пи Груп".

Същата санкция е и върху договора за ремонта на зоната около катедралния храм "Св. Александър Невски", т.е. още около 900 000 лв. Така парите ще останат за сметка на столичните данъкоплатци.  

Санкцията на МРРБ е заради залегнали изисквания при подбора на кандидатите, които от ведомството на Петя Аврамова счита за ограничителни. Общината е заложила изискване експертите по контрол на качеството на кандидатите в поръчката да имат висше образование в областта на инженерните науки или еквивалент, но според МРРБ за изпълнението на тази дейност в България не е нужно висше образование. Като ограничително е прието и изискването изпълнителят да разполага с инженер-геодезист с висше образование. Според МРРБ проблеми има и с методиката за оценка на офертите, която не съдържала пълна информация за всички критерии.

Столична община обжалва становището на МРРБ с аргумента, че висшето образование е необходимост заради естеството и сложността на ремонтите.

По този повод столичният кмет коментира, че  лошото изпълнение на ремонта показва, че общината с право е искала висше образование от изпълнителите.

“Но се вижда, че и това условие не е достатъчно. Може би вече трябва да искаме по 3 висши”, каза Фандъкова при пускането на 20 нови автобуса, които ще се движат по линиите 280 и 85.

По "Графа" е готово, а дали е хубаво вече няма значение!Проверка на TrafficNews разкри, че маркировката за незрящи в зоната на ремонта е като за Сървайвър