За първи път артистичната гилдия реагира с възторг на излъчен министър на културата. Пловдивчанинът Найден Тодоров пое поста след няколко спорни като администратори министри в лицето на Атанас Атанасов и Велислав Минеков. Смяната на последния бе предизвестена заради поредицата скандали и публични изяви, с които настрои културните среди срещу себе си.

Найден Тодоров влиза в сградата на бул. Александър Стамболийски" с огромен натрупан опит, трупан както у нас във функцията му на директор на Държавна опера-Русе и Софийска филхармония. За периода си на ръководител на държавна културни културни институции Тодоров с воля и усилия успя да наложи името на оперния театър, а след това да превърне и филхармонията в желан домакин и партньор на впечатляващи концерти с артисти от цял свят.

Тодоров е от хората, които извървяха дългия път към успеха сами и без някой да ги побутва и налага. Неслучайно и резултатите са трайни, а всяка година от неговото участие на нациолната музикална сцена е надграждане на успехите.

Макар и в служебен кабинет с ограничени правомощия, колегията е уверена, че диригентът ще направи и невъзможното, за да решава проблеми. А мнозинството се обединява около тезата, че най-сетне идеолозите в управлението са разбрали, че културата се нуждае от министър на културата. 

Ето част от реакциите:

Вида Пиронкова, композитор: "Желая ти късмет, здраве и сили да издържиш на предизвикателството, но не забравяй музиката! Дирижирай културата с плам и разум, както умееш!"

Зелма Алмалех, журналист: "Щастлива съм! Успех, кураж и сила, скъпи маестро!"

Мичо Димитров, концерт-майстор в Държавна опера-Пловдив: "Браво за решението и успех в нелеката ти нова работа!"

Ренета Ванерова, оперна певица: "Надеждата се върна! На добър час, успех в новото поприще!"

Силвия Недкова, журналист: "За пръв път изпитвам истинска радост, като чувам името на новоназначен министър."

Георги Тошев, журналист: "Надежда!"

Милена Фучеджиева, писател: "Днес е един добър ден за българската култура. Велислав Минеков ще остане в историята като човекът разнасял ковчези по жълтите павета. Честит министър на културата Найден Тодоров!"

Леа Коен, писател: "Честито на Найден Тодоров и честито на културата!"