Нови условия в защита на животните въведе един от най-големите сайтове за безплатни обяви в България OLX. Поради зачестили сигнали за злоупотреба със здравето и живота на животните, най-вече при домашни любимци като кучета и котки, OLX въвежда рестрикции при търговията с бозайници, влечуги и други видове, които могат да бъдат търгувани.

"Всекидневно помагаме на хиляди животни да намерят нов дом и семейство. За да осигурим максимална безопасност за опашатите ни приятели и същевременно да сме в полза на Вас - потребителите в откриване на мечтания любимец, въвеждаме правила и препоръки при добавяне в категория Животни", се казва в позицията на сайта.

Безспорно OLX e една от най-свободните платформи за търговия и каналът е използван всекидневно за обяви, касаещи най-различни видове животни. Какви обаче са основните правила, които сайта налага при качване на обяви. 

Всъщност нововъведените правила се позовават на закони, регламентиращи отношението към животни и търговията с тях. 

Така на потребители на сайта е забранено:

- Продажбата на животни заловени в дивата природа, в това число на диви котки и примати  

- Продажбата на защитени и застрашени видове, както и животни забранени за продажба според Закона за биологичното разнообразие

- Продажбата на живи гръбначни животни, които се предлагат за храна на други животни или хора 

Не предлагайте за продажба бебета животни, които все още са зависими от майка си за хранене и грижа: 

• Под 8 седмици: кучета и котки
• Под 6 седмици: зайци, морски свинчета и други гризачи
• Под 10 седмици: влечуги и някои видове птици 

- Продажбата на живи гръбначни животни, които се предлагат за храна на други животни или хора

- Публикуването на обяви на животни предлагани за лов, охрана, боеве, състезания

- Публикуването на обяви на животни с купирани опашки, уши, крила, наранявания или в нездраво физическо състояние /болни животни, или такива с различни недъзи/

- Публикуването на снимки или обяви, които са унизителни за животното или компрометират благосъстоянието на животното

- Изпращането на животни с куриер

Нежелателно е да публикуването на обяви за животни в период на разгонване, бременни или за разплод, както и търгуването с животни за целите на подарък, например за Коледа или Великден; в замяна с други домашни любимци, продукти или услуги, както и публикуването на обяви за животни „под наем“, или „назаем“.