Административният съд в Пловдив е потвърдил двете глоби, наложени от АДФИ на кмета на Карлово Емил Кабаиванов. Санкциите са в размер в размер 7803,28 лв. и 2303,51 лв. и бяха наложени, след като инспекторите констатираха груби нарушения в обществената поръчка за предоставяне на топъл обяд на територията на общината. Както TrafficNews.bg вече съобщи, наказателните постановления първоначално бяха отменени от Карловския районен съд. Решението обаче е било обжалвано пред магистратите в Пловдив. 

Припомняме, че до проверка на цялата документация се стигнало, след като от АДФИ констатирали, че договорът с фирмата изпълнител - Национална асоциация за защита на пациента (НАЗП), бил сключен, без да се проведе конкурс. Кметът Кабаиванов обяснил, че към момента на възлагане на поръчката, прогнозната й стойност не надвишавала 70 000 лв. Поръчките, чиято прогнозна стойност е под този праг, могат да бъдат възлагани без конкурс, съгласно нормативната уредба. 

През 2016-а година градската администрация кандидатствала за отпускане на безвъзмездна финансова помощ за осигуряване на топъл обяд. От него трябвало да се възползват 268 лица за период от 136 работни дни. Стойността на един обяд била 2.30 лв. на ден. Бюджетът на проекта включвал 83 830,40 лв. за закупуване на храна; 4 191.52 лв. за административни разходи и разходи за транспорт и съхранение на храните и 4 191.52 лв. за съпътстващи мерки. Общата стойност на поисканата безвъзмездна помощ била  92 213.44 лв.

Договорът с НАЗП бил сключен за 135 работни дни. В Системата за  финансово управление и контрол на община Карлово за плащания по проекта били предвидени 83 214 лв. Никъде в договора обаче не била посочена общата стойност на поръчката. Уговорена била единствено „обща цена за изпълнение на директно възлагане“ в размер на 2.30 лв. с ДДС. Общината заплащала предварително стойността на храните, които щели да бъдат доставени плюс 10% върху нея, с които трябвало да бъдат покрити доставките и административните услуги.

До 30 април 2017-а, когато изтекъл договора, разходите на Общината към към НАЗП били в общ размер 78 032.79 лв. Така стойността на поръчката се оказала над допустимия праг, под който поръчката може да бъде възложена директно.

На Кабаиванов му били съставени два акта. Вторият бил за това, че е възложил поръчката при по-облекчен ред от предвидения в закона. Проверяващите забелязали, че няколко от фактурите, въз основа на които постъпвали плащанията, били издадени дни след изтичане на договора. Те констатирали, че през посочения период доставската на топъл обяд се е извършвала без договор с изпълнителя и без проведена процедура за обществена поръчка. 

Наказателните постановления били атакувани в Районен съд - Карлово и отменени впоследствие. Причината е, че магистратите открили нарушения при съставянето им, както и при определяне размера на санкцията. От АДФИ обаче обжалвали решението в Пловдивски административен съд. Магистратите счели, че нарушението е описано ясно и подробно и няма противоречие в неговата квалификация или при определяне на законовата норма, въз основа на която е наложена санкцията. 

"При издаване на наказателното постановление са спазени изискванията на закона относно необходимото съдържание. В достатъчна степен, подробно, ясно и непротиворечиво са изложени всички фактически обстоятелства на извършеното нарушение. Не остава съмнение относно изпълнителното деяние. Изключително подробно и ясно административнонаказващият орган е изложил мотиви за определяне на размера на наложената глоба," е записано в мотивите на Административен съд. Според съдебния състав е правилен изводът на въззивната инстанция, макар и съдържащ се само в едно изречение в края на решението, че от събраните по делото доказателства по безспорен начин се установява, че кметът на община Карлово е осъществил състава на вмененото му административно нарушение.

Припомняме, че в мотивите на Карловски районен съд бе записано: „Иначе съдът счита, че жалбоподателят е осъществил състава на вмененото му административно нарушение, тъй като не е провел процедура за възлагане на обществена поръчка”.

В крайна сметка, Административният съд е потвърдил санкциите. Кметът на Карлово ще трябва да заплати две глоби в размер 7803.28 лв. и 2 303,51 лв. Решението не подлежи на обжалване.

Кметът на Карлово отърва глоби за 10 бона заради актове, написани през пръстиАДФИ откри нарушения в обществените поръчки за доставка на топъл обяд