България ще дари около 150 000 ваксини на страните от Западните Балкани. Причината е, че страната ни разполага с достатъчни количества, за да задоволи нуждите си, а в същото време вече имаме множество запитвания от Македония, Косово, Албания, Босна и Херцеговина. Това съобщи служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Основната част от дарението ни ще е от препарата на „АстраЗенека”, тъй като интересът към него в нашата страна е най-малък.

„Оказа се, че процедурата е много тежка – независимо дали ще дариш, или ще продадеш ваксините. Отправили сме запитване към Европейската комисия. Утре би трябвало да получим отговор по кой механизъм да извършим това нещо. Нашето желание е да помогнем. Ние като страна членка имаме преимуществото да разполагаме с огромно количество ваксини”, обясни здравният министър.

Той заяви, че до края на годината ще разполагаме с 13-14 млн. ваксини. Част от доставките дори ще бъдат забавени по искане на нашата държава, тъй като процесът на ваксинация върви твърде бавно.

Той отново подчерта, че единственият начин да избегнем нова вълна на COVID-19 наесен е ваксинацията.

„Създадохме добра организация, за да се ваксинират повече хора, особено възрастните. Това може да ни отвори ръцете, за да премахнем ограниченията. Ако човек отвори кратката характеристика на лекарството за кръвно, което приема, ще види, че то има много повече странични ефекти, отколкото ваксината. В началото хората се притесняваха, че препаратите срещу COVID-19 не са тествани. И имаха основания. Но в момента вече има 2 млрд. ваксинирани хора по света”, посочи д-р Стойчо Кацаров.

Той бе категоричен, че в страната ни няма нето един случай на починал човек, вследствие на тромбоза след ваксинация.

„Не мога да прогнозирам кога ще се постигне колективен имунитет, защото той зависи не само от темпа на ваксинация, но и от броя на хората, които са се срещали с вируса. А броят на тези хора е в пъти повече от официално регистрираните с PCR. В момента правим проверка и в лабораториите в страната за направените антигенни тестове. След това ще имаме по-конкретни данни”, допълни здравният министър.