Заместник-окръжнят прокурор от прокуратурата в Перник Бисер Михайлов и следователят от Националната следствена служба Младен Петров ще получат днес от главния прокурор на Република Северна Македония Любомир Йовески материалите, свързани с разследването и идентификацията на жертвите на тежката автобусна катастрофа в България.

В момента разследващите органи дават брифинг в Скопие с повече информация за медиите, който агенция МИА излъчва на живо във Фейсбук.

Двама съдебни медици от западната ни съседка ще отпътуват утре за София за идентифициране на телата и предаване на останките на загиналите, съобщи главният прокурор на Северна Македония Любомир Йовевски, обясниха от БНТ.

От своя страна, българският следовател подчерта интензивната комуникация и непрекъсната работа с властите от РСМ от началото на инцидента.

"Чрез взаимодействието на прокуратурите на РСМ и България за много кратко време достигнахме до възможността за идентификация на жертвите. Дълбоко сме благодарни за усилията на главния прокурор на РСМ, доброто съдействие на ръководителя на спецпрокуратурата и професионалната работа на всички структури", обясни Петров.

При спазване на закона, за много кратко тленните останки на загиналите ще бъдат върнати в РСМ, за да бъдат погребани от близките им.

Касае се за безпрецедентна катастрофа, подчерта обвинителят от Перник Бисер Михайлов.

"Наистина координацията между властите беше на изключително ниво. Ще продължим със същата активност и се надявам в най-кратки срокове и след изготвянето на ДНК анализите, труповете на загиналите да бъдат максимално върнати", допълни той.

Михайлов съобщи още, че се работи по всички версии за катастрофата.

"Не може да се определи причината и да се назове една конкретна версия, и да отпаднат всички останали", обясни българският обвинител.

Собственикът на фирма "Беса Транс" е разпитан, с него интензивно се работи на територията на РСМ. Веднага след настъпването на катастрофата, документацията е иззета, заяви Йовевски.