Авария в блок в пловдивския квартал "Столипиново" предизвика гняв, страсти и ропот у живущите. Мазетата на хората са пълни с вода, премесена с човешки екскременти, и по техни данни водоснабдяването е преустановено от вече 2 дни.

"От 2 дни на ул. "Елба" 6 сме бе вода, а имаме деца! ВиК отказват да оправят аварията, а всеки месец си плащаме водата. В избата имало много вода и заради това не искат да влизат вътре. Екип на ВиК казаха да намерим вариант сами“, възмутено сигнализира читател нa TrafficNews.bg.

Екип на "Водоснабдяване и канализации" Пловдив е посетил обекта и след преглед са установили, че проблемът е във вътрешната инсталация - скъсани са щрангове. Това обаче не е предмет на дейност на ВиК и никой не може да го изисква от тях. 

"Ние да не сме водолази?! ВиК не отговаря за проблеми във вътрешните инсталации. Чистенето на мазетата е отговорност на хората, както и проблемите по вътрешната инсталация. Като си изчистят мазетата, за да има достъп до крановете и общия водомер, ОП „Жилфонд”  ще се намеси и ще отстрани авариите", категорични са от ВиК

Условията - права и задължения във връзка с работата на предприятието са заложени в Наредба № 4 за условията и реда за присъединяване на потребителите и за ползване на водоснабдителните и канализационните системи. Там изрично пише, че отговорността за проблем при вътрешните инсталации е на потребителя. 

Хидрофорните инсталации и другите инсталации за повишаване налягането на водата като елемент на сградните водопроводни инсталации се изграждат от и за сметка на потребителите.

Хората от блока извикали частен майстор и платили 160 лв. Очаква се мазетата да бъдат изчистени и ОП „Жилфонд” да предприемат оставъчните мерки. 

Снимка: Архив