Обмисля се създаването на около 24 ракетни площадки за противоградова защита в страната, за да се уплътни защитата с ракетен способ в рамките на съществуващите регионални дирекции. Това съобщи днес в Нова Загора директорът на Изпълнителната агенция за борба с градушките инж. Валери Ценов. Той участва в среща със земеделски стопани, на която присъстваха и министрите на земеделието Георги Тахов и на транспорта - Георги Гвоздейков.

Това е станало след анализ, който сочи, че от години има закриване на ракетни площадки, намаление на администрацията, което води до провали в защитата. Така се е стигнало до извода, че от 22 до 24 площадки трябва да бъдат създадени в съществуващите регионални дирекции. Предвижда се за област Сливен да бъдат възстановени седем площадки. Агенцията има готовност да започне това уплътняване при осигуряване на финансиране, заяви инж. Ценов.

Той посочи, че тази година активният сезон за борба с градушките е започнал по-рано, като към момента са изстреляни 9990 ракети, в наличност има 6400 ракети. Днес от 08:00 часа до 15:30 часа са изстреляни 890 ракети.

Инж. Ценов представи информация за деня на бедствието в Южна България на 13 юни, като каза, че клетката се е зародила в района на Драгоман, като за около 30 минути е прераснала в супер клетка. Минала е през билото на Стара планина, като са започнали нейната обработка в района на Тъжа. Първите поражения са настъпили в село Шипка. След това клетката се е насочила към района на Сливен, като около язовир "Жребчево" е възстановила параметрите си. "Тази градова клетка не е спирала да бъде обработвана, каза директорът на Агенцията за борба с градушките. По нея са изстреляни 196 ракети от 19 ракетни площадки", обясни той. 

"Височината на облака, който се разви тук, бе 16 км и фронтът на валежа бе около 15 км, каза Даниела Мушкова, директор на Регионална дирекция „Борба с градушките“- Старо село. Каквото и да се направи, този облак не може да се насити с достатъчно реагент", обясни тя ефективността на ракетите по време на вчерашното бедствие.

Министър Георги Тахов заяви, че в Агенцията за борба с градушките се извършва пълна проверка, която включва пълен одит от наличности, видове ракети до тяхната ефективност. Резултатите от нея ще бъдат обявени публично.