Предприети са хигиенни мероприятия и обеззаразяване на питейната вода в Неделино и доспатското село Любча, заради замърсяване, съобщават от Регионалната здравна инспекция в Смолян.

Това е било констатирано при вземането на водни проби от здравните инспектори от двете населени места. Резултатите показали, че качеството на водата не отговаря на Наредба № 9 и е негодна за питейно-битови цели, пише Дарик.

Експерти предполагат, че причината за замърсяването са проливните дъждове и реконструкция на водопреносната мрежа. „Издадени са предписания на техническите ръководители на съответните експлоатационни райони към „В и К“ ЕООД-Смолян и са дадени подробни указания за предприемане на хигиенни мероприятия и обеззаразяване на питейната вода“, се казва още в съобщението на здравната инспекция в Смолян. 

През последните две седмици са взети общо 14 проби от водата на различни населени места в областта, като само две не отговарят на изискванията. На този етап няма населени места в региона на воден режим.