Инвалиди и трудноподвижни жители на столицата вече ще могат да разчитат на по-удобен транспорт. За това се похвали във Фейсбук столичният кмет Йорданка Фандъкова.  

"От днес заменяме старите микробуси за обслужване на трудноподвижни хора с нови с екостандарт ЕВРО6. Имаме възможност и да разширим капацитета им с още 8. Разполагаме със специализирано звено с диспечер, който приема заявки, и шофьори, които помагат при качване и слизане. Средно 644-ма човека на месец ползват услугата. Удължихме работното им време по искане на организациите на хората в неравностойно положение - от 6:00 ч. до 23:00 ч., включително и в празничните дни. Цената на превоза е 1 лв. Заявки се правят до 12 часа преди ползването и колата се изпраща на адреса”, написа във Фейсбук Йорданка Фандъкова.

Тя допълни, че Столична община предлага специализираната услуга от 10 години. Новите микробуси са закупени по ОП „Развитие на човешките ресурси“ с участието на 20 столични района. 

В края на 2018 г. Фандъкова обяви, че модерният градски транспорт е един от основните приоритети в работата на общината през 2019 г. В тази връзка се очаква през тази година средната възраст на всички автобуси в автопарка да бъде 6 години, което означава нови придобивки, припомня Dir.bg. До края на годината ще бъдат въведени 162 автобуса на природен газ.