В Пловдив и областта се приемат нови допълнителни мерки срещу разпространението на COVID-19.

"Баловете и спортните мероприятия вдигнаха заболеваемостта в Пловдив. Щяхме да разгледаме забраната на дискотеките днес, но предвид решението на високо ниво, тази точка отпадна", съобщи областния управител Дани Каназирева. 

Взети са нови допълнителни мерки, които ще важат за Пловдив област, съгласно заповедта на здравния министър Кирил Ананиев, която даде власт на областните управители да въвеждат ограничения по своя преценка според спецификата на областите. 

Ето ги и новите мерки: 

  • Всяко едно публично мероприятие на територията на област Пловдив, следва да бъде съгласувано с Областния щаб и той ще решава дали да се проведе, и ако бъде разрешено при какви мерки.
  • За Античния театър, кино Орфей и всички места на закрито се налага ограничение на капацитета от до 30%. 
  • Отменят се всички събори в областта.

"Не следва при тази ситуацията да се предприемат допълнителни рискове. Тези мерки не са тежки", посочи Каназирева. 

Тя вметна уточнение по отношение на стълпотворението на Античния театър по време на наградите на БГ радио.

"Искам да обясня защо се е получило така на Античния театър. Продадени са около 1350 билета и покани. Лица до 14 години обаче са допускани без билети, т.е. безплатно и от там се е увеличил капацитетът. Ще поискаме до 30% заемане на капацитета на Античния театър и да бъдат включвани в бройката и децата. При Кино Орфей, където предстоят събития, също взимаме същите мерки. При закрити мероприятия също ще бъде позволен до 30% от капацитета на обекта", посочи Каназирева.

Дани Каназирева посочи, че повечето от новозаразените в Пловдив са контактни лица, които са били на мач и след това на бар.

"Никой не е застрахован, затова апелът ни е да спазваме мерките. Да бъдем отговорни, за да пазим медиците ни", посочи Каназирева.

93 са свободните ни легла в момента. 84 човека са вече хоспитализираните. 339 са заразените с коронавирус в Пловдивска област. 107 човека са оздравели, 200 са на домашно лечение. 29 са заразените медицински лица, като 16 от тях вече са оздравели. На този етап не се налага да бъдат разкривани нови COVID отделения.

"Не трябва да има напрежение. Болниците са изключително подготвени, смятам, че ще се справят със ситуацията", посочи областният управител. И подчерта, че не трябва да се създава хаос. Затова ще бъдат съобщавани единствено случаите, които са официално въведени в системата от РЗИ.