Случвало ли ви се е  да подменяте личните си документи през летните месеци и да ви се налага да ходите до съответните служби, които ги издават? Ако сте го направили, то вече сте наясно, че ще загубите поне половин ден във висене по опашки. Проблемът не е от сега. Всяко лято сградата на ул. "Волга", в която се помещава сектор "Български документи за самоличност" е под обсада. Въпреки, че проблемите са ясни от години, промени в организацията очевидно не са направени. С този проблем се сбълскват както гражданите, чийто документи са изтегли или по някаква причина трябва да бъдат сменени, така и българите , които се връщат за ваканция  и предпочитат да използват варианта за експресна поръчка, за да бъдат сигурни, че ще получат навреме новите си документи. 

Колко лесно и "експресно" става обслужването в този случай?

Оказва се, че тази процедура е кошмарно ходене по мъките. Или поне това показват примерите, на които екип на TrafficNews се натъкна в паспосртната служба на улица "Волга", в сградата на Второ РУ на полицията, след сигнал от граждани.

На място екипът ни намери изнервени и гневни граждани, чакащи на няколко опашки, потящи се от високите температури, липса на информация и препращането им от страна на служителите от едно на друго място.

Наша читателка се свърза редакцията ни, за да разкаже лично какво е преживяла при една съвсем рутинна процедура, която принципно не би трябвало да отнема много време, гражданите да бъдат улеснени, а самата процедура по обслужване да бъде бърза и адекватна.

Едно от недоразуменията е подаването на документите за експресна и нормална поръчка за издаване на паспорт. За да си вземат бланка за заявление гражданите чакат дълго на една опашка, след което те отново чакат, за да го подадат на съответното гише. Допълнитено време се губи и за плащането на таксите за издаване. Това е за издаването на обикновена поръчка. А за експресна поръчка гражданите трябва да подадат документите си в друга зала на друго гише, и според читателката ни информация за това няма, а хората научават за това един от друг.

По време напосещението ни  в паспортната служба във Второ Районо  управление имаше граждани, които чакаха от 9-10 часа сутринта и до 12 на обяд те все още не бяха минали през гишетата, за да си подадат документите за лични карти и паспорт. Не малка част от тях се отказваха да чакат. Хората се оплакват, че има много неуредици в организацията на работата в паспорните служби не само във Второ полицейско управление, а и в останалите звена за издаване на документи за самоличност.

Гражданите, които чакат с часове смятат, че този проблем би могъл да се реши ако бъдат наети, дори и временно за активните сезони служители, които да бъдат полезни за организацията на работа. Например, един служител, който да приема заявленията и да прави справките, или такъв, който да напътства с информация чакащите, а не гражданите един-друг да се питат на коя опашка да застанат и от къде да вземат заявление за попълване. Това в известна степен би намалило броя на чакащите, а времето за обслужване значително да се съкрати.

В понеделник пред гишетата на паспортната служба на улица "Волга" Пловдив чакаха десетки граждани, сред които много възрастни граждани и деца.

Ето какво споделиха част от чакащите пред камерата на TrafficNews:

Екипът на TrafficNews потърси коментар от ОД на МВР-Пловдив. В отговора си от там подчертаха, че традиционно през летните месеци се наблюдава увеличено натоварване на звената “Български документи за самоличност”. Основните причини за това са няколко:
- Живеещите постоянно извън страната български граждани се възползват от възможността през сезона на отпуските си да подменят своите лични документи.
- В края на тази година и началото на другата предстои изтичане на 10-годишния срок на личните карти и някои от гражданите избират да ги подменят по-рано.
- През последните години се наблюдава засилен интерес за екскурзионни пътувания в страни извън Европейския съюз, за което са необходими паспорти.

Отчитайки този факт, ръководството на дирекцията предприема необходимите мерки за подобряване на административните услуги по това направление. Съобразно финансовия ресурс и материалната база усилия са насочени и към създаване на удобства за чакащите граждани.

За облекчаване на по-натоварените паспортни служби и същевременно за улеснение на хората е въведена възможността заявления да се приемат във всяко звено БДС на територията на ОДМВР – Пловдив, независимо от постоянния адрес. Освен че беше официално разпространена чрез средствата за масово осведомяване, тази информация е обявена на видни места във всяка паспортна служба и предварително се представя на гражданите от полицейските служители, които следят за реда пред гишетата.

Като част от създадената организация е и удълженото работно време на системните оператори по БДС в Първо РУ, които в рамките на работната седмица приемат документи без прекъсване от 8.00 ч. до 18.00 ч.
По отношение на процедурата за подаване на документи следва да се има предвид, че съгласно нормативните изисквания тя се извърша на следните етапи:

- Получаване на заявление с автоматично попълнени данни от Националния автоматизиран информационен фонд;
- Предоставяне на документ за платена държавна такса, размерът на която е определен в Тарифа № 4 за таксите, които се събират в системата на МВР по Закона за държавните такси. Такситe могат да бъдат заплатени в предпочитана от гражданите банка или посредством пощенски паричен превод по посочените банкови сметки, чрез eRay/BG, електронно банкиране или на място чрез ПОС терминал.
- Задължителна проверка от страна на гражданина на отразените му в заявлението лични данни.

Очевидно обаче описаните по-горе мерки не са достатъчни, за да се облекчи струпването на гражданите пред гишетата на паспортните служби. Тъй като през 2020 година изтича 10 - годишния срок на валидност на голяма част от документите за самоличност на много от българските граждани, отпътуването на българите в чужбина, няма да реши проблема, както това се случваше предишни години. И решаването му е поредното предизвикателство пред новия директор на полицията ст. комисар Йордан Рогачев, който оглави пловдивската полиция преди няколко седмици.