Пловдив вече има нова власт, но част от проблемите са наследство от предишното управление. В серия от текстове TrafficNews ще пропомни някои от тях и ще потърси коментар от новата управа на града за тяхното решаване. 

Първият от тях е дълго отлаганото събаряне клуб "Дестини" в ЖР "Тракия". Това, разбира се, не е най- важният проблем на града, но в дните между приемането и предаването на властта, казусът има развитие. Върховен Административен съд излезе с определение, което на практика дава зелена светлина за действие на районното кметство. 

Сагата започна преди 4 години, когато въпросното зваведение бе изградено пред комплекс "Гербера", собственост на предприемача Георги Чалъмов. Наемател на обекта е фирма "Дирос Трейд". Заведението, което е изградено от масивна стоманена конструкция и стъклопакети и е със солидна основа, е вдигнато без разрешение на строеж. Въпреки това в продължение на две години работи без сериозен проблем. През 2017 година обаче след масирана проверка в квартала , няколко незаконни обекта получават заповеди да бъдат съборени. "Дирос Трейд" обжалват заповедта, но след като минават през всички инстанции, решението на съда е категорично - заведението е незаконно и заповедта на кмета на район "Тракия" трябва да бъде изпълнена. Окончателното решение е от декември 2018 година, но въпреки това  в продължение на една година процедурата по демонтажа се отлага във времето. 

Първата причина, изтъкната от районната администрация е , че кметството не разполага с достатъчен финансов ресурс , за да разруши незаконния обект. След серия публикации в TrafficNews, на общинска сесия са гласувани 42 000 лева за премахване на незаконни обекти. Собственикът на "Дирос Трейд" Динко Миленчев първоначално обещава на кмета Костадин Димитров да премахне сам конструкцията, но в последствие се отмята и обжалва пред Административен съд заповедта за доброволно изпълнение. Първа инстанция обаче прекратява производството. Следва нова жалба пред ВАС и преди броени дни и върховните съдии също излизат с определение, че жалбата на "Дирос Трейд" е неоснователна.

"Поканата за доброволно изпълнение не подлежи на съдебно оспорване. Целта на поканата е да уведоми длъжника за задължението му и да му възможност да го изпълни доброволно. Поканата не е основание за образуване на изпълнително производство" са мотивите на магистратите. 

Това на практика означава, че действия по събарянето на заведението са можели да бъдат предприети още преди няколко месеца, но "топкането  на топката" от страна на администрацията осигурява още няколко месеца работа на незаконното заведение. 

Собственикът на "Дирос трейд" ООД Динко Миленчев  е собственик на веригата казина „Империя” , а от миналата година е и собственик на футболен клуб „Спартак Пловдив 1947”, който иска да вземе на концесия стадион "Тодор Диев".

Костадин Димитров: Събраяме заведението 

„Подготвяме заповед, с която да информираме собственикa на заведението, ВиК, ЕВН и другите институции, които имат отношение към обекта, че започваме процедура по премахването му. Заповедта може да бъде обжалвана, но това не спира изпълнението на процедурата по събарянето”, заяви кметът на района Костадин Димитров пред TrafficNews. Той каза, че се надява самият собственик да премахне заведението, като от районната администрация ще проявят разбиране, ако той се ангажира с това в кратки срокове.