Прокуратурата повдигна обвинения спрямо бизнесмена Иво Прокопиев за пране на пари. Той е уличен в престъплението в качеството му на председател на Съвета на директорите на „Алфа Финанс Холдинг“ АД. 

Разследването започнало по сигнал за престъпления по служба, извършени от служители на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма във връзка с изпълнението на концесионните договори с „Каолин“ АД, гр. Сеново. Информацията е дошла на 23 април 2018 от Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/. В хода на разследването са назначени множество експертизи, заключенията на които са в процес на изготвяне.

В извършената проверка от КПКОНПИ са посочени множество факти и обстоятелства, които са послужили като основание за започване на разследване и за пране на пари, касаещо продажбата на придобити от „Алфа Финанс Холдинг“ АД акции от капитала на „Каолин“ АД, представляващи 100% от капитала на „РМД  Каолин  98“ АД,  на регистрирано на 20.12.2012 г. в местния съд в гр. Кьолн, Германия дружество „Кварцверке ГмбХ“.

Въз основа на проведените допълнителни действия по разследването са събрани доказателства, обосноваващи ангажиране на наказателната отговорност на Иво Прокопиев за пране на пари. Към наказателна отговорност за пране на пари са привлечени и членовете на Съвета на директорите на „Алфа Финанс Холдинг“ АД Константин Ненов и Иван Ненков.

Обвиняемите Прокопиев, Ненов и Ненков са с мерки за неотклонение „Подписка“.