Спешният телефон 112 с нова система. Тя ще позволява по-добра локализация на всеки потребител, който се обажда, за да търси помощ. Разширената мобилна локализация се очаква да помогне за спасяването на повече от 7 500 човешки живота за 10 години.

Тя ще е най-полезна за откриване на изчезнали бедстващи в планините. Трудностите на терен за планинските спасители вече ще са по-малко, защото при обаждане на  112 за помощ смартфоните автоматично изпращат точното местоположение в районните центрове на спешния телефон. При близо 80 % от случаите локацията пристига в рамките на 10-15 секунди от повикването. Засега услугата у нас работи за потребителите на телефони с Android, а скоро се очаква да  бъде възможно и при  всички останали абонати.

„Ако например GPS-ът e изключен, Google ви го включва, взима точното ви местоположение и го предава. Новата локация позволява точност от 5 до 20 метра”, казва директорът на дирекция 122 Цветомир Цеков пред Нова.

Системата функционира в 34 държави по света. Освен местоположението, данни у нас ще се получават и за надморската височина. По думите на Емил Нешев по този начин спасителите могат да преценят с какво да отидат по най-бързия начин до мястото - дали с моторна шейна, дали със ски с колани, дали е възможно изобщо да се стигне лесно до това него. Точният адрес ще ускори  реакцията и на спешните медици, казват лекари.

Информацията е достъпна само за центровете 112 и службите за спешно реагиране, в съответствие с националното законодателство по защита на личните данни и регулаторните изисквания e-Privacy DIRECTIVE и GDPR.