Започва мащабен проект за изграждане на два нови аквариума за акули в Регионалния природонаучен музей – Пловдив. Те ще бъдат с обем 10 000 и 12 000 литра, а посетителите ще могат да видят в тях акули, скатове и други едри и екзотични морски обитатели. В музея се намира един от малкото морски аквариуми, които не са ситуирани в морски град. Проектът за изграждане на нови съдове за морски обитатели датира от 4 години.
 
"По този начин аквариумите ще бъдат най-големите, с най-голяма вместимост в България. Може би и в Европа, такива аквариуми с такъв литраж във вътрешността на страната е нещо уникално", разказа пред TrafficNews директорът на Регионалния природонаучен музей – Пловдив гл. ас. д-р Огнян Тодоров.
 
По-големите аквариуми като тези в Барселона и Истанбул, например, се намират на брега на морските басейни и обслужването им е много по-лесно. Водата, която ще се използва за бъдещия аквариум в Пловдив ще се приготвя на място. В по-големия съд ще бъдат поставени морски обитатели, предимно акули. Вторият аквариум с капацитет от 10 000 литра е предвиден да бъде среда за живот на средиземноморски по-интересни обитатели, подчерта Тодоров. Инвестицията за изграждането на двата аквариума ще бъде около 80 000 лева, които са отпуснати от община Пловдив. Впоследствие ще бъде поставяно допълнително оборудване за пречистване на водата.
 
Оборудването вече е поръчано. Очаква се след около два месеца да бъде завършено и неговото поставяне в музея. В момента в музея живеят 6 вида акули и 3 вида скатове, които увеличават размерите си и се нуждаят от по-голямо пространство. След изграждане на новите съоръжения се предвижда видовото разнообразие да се увеличи.