Повече от 50 автобуса пристигнаха в столицата за днешния протест пред Министерски съвет. Екскурзоводи, туроператори и превозвачи излязоха на жълтите павета, за да поискат адекватни мерки за спасяването на туризма, след което се отправиха на автобусно шествие из столицата. Секторът е един от най-потърпевшите от пандемията, а заетите в него са без работа от 13-ти март. 

Гидовете настояват за безвъзмездна държавна помощ в размер 800 лв. за периода, в който не са водили туристи, както и поемане на осигуровките от държавата. По данни на Националния туристически регистър в момента 1 414 души в страта упражняват професиите екскурзовод и планински водач. Повечето от тях са назначени на граждански договори и не могат да се възползват от мярката 60/40, а за мнозина това е единственият им източник на доходи. Заявките до семптември обаче са анулирани. Това означава, че сезонът ще продължи не повече от месец. 

Редица европейски държави вече са обезщетили гидовете с между 600 и 800 евро на месец за периода на пандемията. Сред тях са Малта, Кипър, Хърватска, Албания и много други, изтъкнат пловдивски гидове. 

Превозвачите продължават да отстояват исканията си за отлагане на вземанията към държавния бюджет, считано от началото на извънредното положение. Исканията са за целева безвъзмездна помощ под формата на безлихвени заеми за оборотни средства и нисколихвени инвестиционни инструменти, както и субсидии за тези, които извършват превоз от други държави.

От бранша настояват и за облекчение на визовите режими при пътуване до трети страни, целева рекламна кампания за популялиризане на българския туризъм и отпадане на забраната за детския и младежки туризъм в страната. 

"Без транспорт и екскурзоводи няма културен туризъм", категорични са заетите в двата сектора.