Иван Гешев встъпи в длъжност като главен прокурор. Церемонията по този повод се проведе в Съдебната палата.  

На тържествената церемонията присъстваха вътрешният министър Младен Маринов и правосъдният Данаил Кирилов, шефката на парламента Цвета Караянчева,  конституционни съдии, бившите главни прокурори Васил Мръчков и Никола Филчев, шефове на служби, прокурори, членовете на висшия съдебен съвет.

"Вчера, на 17 декември, приключи моят мандат като главен прокурор. За мен бе огромна чест и предизвикателство. Г-н Гешев, аз нямах лесен мандат. Няма да имате и вие. Лесен мандат в съдебната власт имат само хората, които не правят нищо”, каза в речта си при предаването на поста досегашният обвинител номер 1 Сотир Цацаров. Той допълни, че първото предизвикателство пред наследника му ще бъдат започналите вече дебати за промени в Конституцията.

В първата си реч Гешев благодари на прокурорите за подкрепата и каза, че мандатът няма да е лек.

"Искам да благодаря, на първо място на колегите си прокурори, следователи и съдебни служители не само че ме подкрепиха, а и затова, че доказаха, че прокуратурата е екип. Аз съм главен прокурор благодарение основно на тези хора", заяви Иван Гешев по време на церемонията.

" Сигурен съм и вярвам, че прокуратурата ще стане по-открита и ще се отвори към проблемите и болките на хората. Вярвам, че ще направим това, ако сме единни, ако в институциите виждаме партньор, а не враг. Можем да го постигнем, ако защитаваме всеки един от нас в прокуратурата от всякакви атаки, целящи дестабилизация. Знам, че ще е трудно и тежко в този мандат, но обещавам, че цената си заслужава - тя е една по-добра и правова държава, която да оставим на децата и внуците си. Спокоен съм, че ще направим това”, заяви Гешев.

Той перифразирам Ейбрахам Линкълн: Може да вървим с малки крачки, бавно, но никога не вървим назад. Всички трябва да помним думите на апостола на българската свобода Васил Левски: Дела трябват, не думи."