Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни факти и истории.

Роджен ден днес празнуват футболистът Николай Михайлов, музикантът Тим Маккорд, певицата Глория, актьорът Джон Кюзак, народната певица Олга Борисова, актрисата Кати Бейтс, бившият президент на Република България Георги Първанов.

Ето с какво още ще запомним 28 юни: 

Видовден е!

Религиозната същност на празника не е добре позната. Според народно поверие празникът е в чест на Вида, сестра на двамата светци Вартоломей и Елисей. Смята се, че Вида "види" пакостите, които са сторили двамата светци и ги наказва. Може да се търси връзка между действията на Вида спрямо братята й и народните вярвания, че градушката идват като божие наказание за извършен грях. Прието е още, че това християнско по произход схващане поражда и израза: "Ще дойде Видовден", т.е. ще има възмездие за провинилите се.

Други смятат, че днес е денят на Видьо – езическо божество измежду четиримата градушкари – Герман, Вартоломей, Лисе и Видо.

Празникът се чества в България, Сърбия и други славянски държави. Сърбите го свързват и с много значими дати от историята си.

Именици днес са Видо, Вида, Виден, Видена, Виделин, Виделина, Видослав, Видослава и др.

"Бабата на Европа" сяда на престола

Коронацията на английската кралица Виктория е през 1838 година. Тя е първият монарх, който използва и титлата императрица на Индия. Наследява трона на осемнадесетгодишна възраст, след като и тримата ѝ чичовци умират, без да оставят наследници. По това време Обединеното кралство вече е конституционна монархия, а кралицата има относително малка власт. Въпреки това тя е считана за успешен владетел, пример за сдържано и образцово поведение, както и личен мора

Виктория се омържа за първия си братовчед Албърт. Двамата имат девет деца, които сключват бракове в благороднически семейства из цяла Европа. Роднинските връзки носят на кралицата прозвището "бабата на Европа".

Управлението и трае цели 63 години - до смъртта ѝ през 1901 година.

Създава се Болградската гимназия

През януари 1858 година българска делегация представя подписка за откриване на училището на княз Никола Конаки-Богориди. Богориди издава грамота, с която се урежда неговият статут и управление. Школото трябва да е достъпно не само за българите, но и за всички, които желаят да учат там, а уроците трябва да се преподават на български и румънски. 

През 1861 година Болградската гимназия създава своя собствена печатница, която функционира до 1878 година. В нея са отпечатани повече от 70 книги, главно учебници и учебни помагала, използвани в много български училища. 

Роден е „Рицарят на горното Фа“

Така европейските критици наричат Аспарух Лешников. Той си спечелва международна известност, след като става водещ тенор на  секстета „Комедиен хармонист“. 

Ари е роден през 1897 година в Хасково. Учи в Берлин. Гастролите на секстета в Германия, Англия, Франция, Белгия, Холандия, Италия, Швеция и Америка предизвикват фурор през 30–те години. Песните са издадени в многохиляден тираж. След като Хитлер идва на власт, групата се разпада, тъй като трима в нея са евреи. Малко след това Аспарух Лешников се завръща в България, където записва над 100 плочи. 

Атентатът, станал повод за Първата световна война

Австроунгарският престолонаследник Франц Фердинанд и съпругата му са убити в Сараево през 1914 година. Покушението е организирано от радикални сърбошовинистични кръгове и възложено на шестима заговорници. 

Всъщност, атентатът първоначално се увенчава с неуспех. Терористите причакват Фердинанд при пристигането му в града, а един от тях хвърля граната по колата. Вместо Франц Фердинанд обаче убива шофьора на третата кола от кортежа и ранява пътниците.  Веднага след това той поглъща отрова, но тя не оказва никакво действие. Затова той се опитва да скочи в реката, но тълпата го залавя и пребива жестоко.

Фердинанд решава да посети болницата, където са настанени ранените от покушението, а жена му - Софи Хохенберг, го придружава. Автомобилът им случайно минава покрай тротоарно кафене, където  един от неуспелите заговорници – Гаврило Принцип – е седнал. Веднага, щом ги забелязва, страля по колата, като улучва тялото на София и врата на Франц Фердинанд. 

Няколко месеца по-късно Австро-Унгария предявява на Сърбият.нар. Юлски ултиматум с умишлено неизпълними клаузи. Въпреки че били почти изцяло приети от Сърбия, австро-унгарските ръководители заявяват, че са недоволни от отговора и обявяват война. Русия пък обявява война на Австро-унгария, за да изпълни сключеният договор за взаимопомощ със Сърбия. 

Пет години по-късно, отново на тази дата, е подписан Версайският договор, който слага край на Първата световна война.

Световният ден на ЛГБТ общността

ЛГБТ движението има три основни предпоставки - че хората трябва да се гордеят със сексуалната си ориентация, че сексуалното разнообразие е дар и че сексуалната ориентация е вродена и не може да бъде променена. Катализатор на движението за гей права става Стоунуолският бунт. 

На 28 юни 1969 година барът "Стоунуол" в Ню Йорк става център на гражданско неподчинение и яростни сблъсъци между гей общността и полицията. Около час след полунощ униформените нахлули в бара и опитали да арестуват всички присъстващи. По това време хомосексуализмът бил забранен от закона. Някои смятат, че именно тези събития са поставили началото на парадите, отстояващи гей гордостта. 

Отново на тази дата, през 2005 година, Канада става третата държава в света, легализирала еднополовите бракове.

Умира Борис Христов

Пловдивчанинът е считан за един от най-великите оперни изпълнители на ХХ век. По-голямата част от кариерата му минава в Италия, след като печели стипендия от правителството ни за специализация в Милано при известния баритон Рикардо Страчари.

Той остава ярка следа не само с големия си талант, но и с огромната обич към родината си и стремежа да поддържа всичко българско. Прекарал голяма част от живота си по световните сцени и извън България, маестрото пази българския си паспорт през целия си живот. Това му създава някои неприятности със социалистическата власт в България.