На този ден: Убиват Стефан Стамболов

Избухва Младотурската революция

03.07.2022 07:30 829 0
На този ден: Убиват Стефан Стамболов

През 1895г. е извършен атентат срещу бившия министър-председател на България Стефан Стамболов. Стамболов е премиер от 1887 до 1894г. Атентатът срещу Стамболов е организиран от Наум Тюфекчиев. 

В атентата срещу Стамболов участват Атанас Цветанов - Талю, Боне Георгиев, Мирчо Ацов и Михаил Ставрев - Халю. И до днес не е ясно кой стои в основата на атентата като доста разпространено е мнението, че Фердинанд I е поръчал атентата на Стамболов. 

Самото убийство е извършено вечерта на 15 юли. Към 19:50 часа Стамболов излиза от Юнион клуб и се качва на файтон, заедно със своя приятел и политически съратник Димитър Петков и с личния си телохранител Гунчо. Файтонджията Мирчо Ацов е замесен в заговора и специално изчаква пред клуба. Малко след потеглянето пред файтона се появяват Боне Георгиев и Халю, а малко след това и Талю, като Георгиев стреля по файтона, а Халю изважда ятаган и бързо се насочва към него. Файтонджията спира файтона, а полицаите, разположени пред Юнион клуб, бързо се отдалечават от мястото. Стамболов скача от файтона, след което Мирчо Ацов потегля, откарвайки Димитър Петков и телохранителя в съседната улица „Стефан Караджа“.

Стамболов побягва по „Раковска“ обратно към Юнион клуб, но Халю го настига. Когато прави опит да стреля по нападателя си, той посича ръката му, след което го събаря на земята и заедно с другите нападатели започват да го удрят по главата, тъй като знаят, че Стамболов обикновено излиза с предпазна ризница под дрехите си. Когато Гунчо и Димитър Петков се връщат на „Раковска“ нападателите се разбягват. Гунчо започва да гони Халю, като го ранява с пистолета си във врата, но е задържан от двама полицаи, които помагат на атентатора да избяга. Халю и Талю побягват по улиците на югоизток и изчезват в Перловец, а Боне Георгиев се оттегля с файтона на Мирчо Ацов.

Междувременно Димитър Петков откарва Стамболов с файтон в дома му. Цялото лице на Стамболов е насечено, двете му ръце са почти напълно отсечени, а дясното му око е извадено. Въпреки това той е в съзнание и обвинява за атентата Халю, Наум Тюфекчиев и княз Фердинанд. Раните са тежки, а състоянието му допълнително се влошава от диабета. След леко подобрение на 16 юли, Стефан Стамболов умира в 3:35 часа на 18 юли 1895 г.

Атанас Цветанов - Талю и Михаил Ставрел - Халю се укриват и не са задържани. На 13 февруари 1897 година са произненеси присъдите. Наум Тюфекчиев и Мирчо Ацов са осъдени на по три години затвор за помагачество, Боне Георгиев е оправдан, а присъди срещу Халю и Талю не са произнесени, тъй като отсъствието им е попречило на разследването. На 24 март 1898 година Софийският апелативен съд отменя присъдата на Наум Тюфекчиев. 


Младотурската революция

През 1908г. с бунт в гарнизона в Ресен избухва Младотурската революция. Целта е да се ограничи абсолютната власт на султан Абдул Хамид II (1842 – 1918) и да се възстанови конституцията от 1876 г., като средство за запазване на териториалната цялост на държавата и намаляване на влиянието на Великите сили върху управлението ѝ. Революцията постига непосредствените си цели и дава властта в ръцете на Комитета за единство и прогрес (КЕП), но в дългосрочен план се проваля и създава предпоставките за окончателното разпадане на империята и създаването на съвременната Турска република.

През 1957 г. е създаден е Български автомобилен турингклуб, преименуван по-късно на Съюз на българските автомобилисти.

Съюзът на българските автомобилисти е официален член на Международната автомобилна федерация (FIA), Международната организация за пътна помощ (ARC), Международния алианс по туризъм (AIT), Международната организация по къмпинг и караванинг (FICC) и е лицензиран да извършва технически услуги на територията на България. Разполага с 60 клона в цялата страна. 

През 1988г. самолет Еърбъс на иранските авиолинии е свален над Персийския залив и загиват всички 290 души на борда. Самолетът е свален от американска ракета изстреляна от ракетния крайцер „Vincennes“ от състава на Военноморските сили на САЩ. 

Правителството на САЩ излиза със съобщение, че иранският самолет е бил погрешно идентифициран като F-14 на ВВС на Иран. Иранското правителство от своя страна обаче твърди, че Vincennes съзнателно е атакувал гражданския самолет.

След инцидента в американския военноморски флот са въведени нови правила за сигурност, които да позволяват надеждна идентификация на потенциално опасни цели при въздушна атака.


Георги Трингов

Рожден ден празнуват актьорът Том Круз и четирикратният световен шампион във Формула от Себастиан Фетел - 2010, 2011, 2012, 2013 г. 

Умира най-добрият пловдивски гросмайстор шахматистът Георги Трингов. На негово име е посветен мемориалният турнир по шах в Пловдив, чието 43-то издание официално стартира вчера.

 

 

Изпрати новина