Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни факти и истории.

Рожден ден на днешната дата празнуват журналистът Спас Василев, тенисистката Мария Пенкова, певицата Нина Николина, художникът Павел Иванов и историкът Иван Илчев.

Ето какво още се е случило на 25 юни:

Христофор Колумб корабокрушира

Мореплавателят претърпява корабокрушение край Ямайка по време на четвъртата си експедиция до Америка.  През 1501 година той отплава в търсене на проток, който да го отведе до Индия през п-в Малака. На 15 юни открива остров Мартиника, а 14 дни по-късо достига до Санто Доминго. Четирите кораба обаче не са допуснати да акостират на пристанището.

Пътешествието продължава три години. През май 1503 година Колумб се отправя към Ямайка. На северозапад от Ямайка открива Каймановите острови. По това време вече е загубил два от корабите си. Започва упорита борба с насрещните води и течения, а на 25 юни потъващите му кораби едва достигат бреговете на острова.

Колумб незабавно изпраща трима моряка до Испаньола, за да помолят за помощ. Едва в края на юни 1504 пристига кораб, с който моряците напускат Ямайка. На 7 ноември Колумб се завръща в Испания тежкоболен. Умира две години по-късно.

В Цариград се появява вестник „Гайда”

Редактор е Петко Славейков. Първият брой на изданието излиза през 1863 година, а последният – на 15 април 1867 година. За известен период от време бива спрян от турската цензура. Българските национални медии определят изданието като едно от най-значимите хумористично-сатирични вестници и списания през периода 1863-2003 г.

Първото публикувано стихотворение на Христо Ботев – „Майце си”, е отпечатано в последния брой на вестника.

Роден е Димитър Димов

Писателят се ражда на 25 юни 1909 година в семейството на Веска Харизанова и Тотю Димов. Родственик е на Яне Сандански и цял живот събира материали за книга, която да му посвети. Така и не успява да реализира идеята си.

Още от малък Димитър храни интерес към книгите, често рисува карикатури. Обича уединението, а връстниците му го определят като „чудак”. Като дете губи баща си. През 1918 година майка му се омъжва повторно за Руси Генев. Пастрокът на Димов е изключително грижовен към него, а след като се уволнява от армията започва да работи като тютюнев експерт. Димитър опознава отблизо работата и условията в складовете.

От 1942 г. Димов сътрудничи с разкази, пътеписи, откъси от романи и драми във вестниците „Литературен глас“, „Литературен фронт“, „Мир“, „Народна култура'“, „Отечествен фронт“, на списанията „Септември“, „Театър“. Автора е на над 20 научноизследователски труда, а след 1966 в архива му са открити нови планове и ръкописи за 2 книги върху теорията на отражението. Откритите след смъртта на автора ръкописи карат голяма част от изследователите да смятат, че след 1939 Димитър Димов започва да пише нов роман, чийто по-късен вариант е „Тютюн“.  

Димитър Димов има три брака и е баща на две дъщери. Умира през 1966 от масивен инсулт на летището в Букурещ. Тогава малката му дъщеря – Теодора, е само на 5 години. Тя наследява творческата дарба на баща си.

Започва Корейската война

През 1950 година избухва първият горещ конфликт в рамките на Студената война. Съюзници на Южна Корея са САЩ, Канада, Австралия и Великобритания. Много други държави също изпращат свои войски. Северна Корея е в съюз с Китай и СССР.

Конфликтът започва с нападение от страна на Ким Ир Сен, който се надява по военен път да обедини Корея в една държава, управлявана в духа на комунистическата диктатура. Съветът за сигурност на ООН взема решение да подпомогне южнокорейците. Силите на ООН предприемат контраатака и отблъскват войските на Северна Корея до границите на Китай.

Войната продължава до 1953 година, като нито една от страните няма сигурно надмощие. Формират се две корейски държави с ясни граници, разделени от 5-километрова демилитаризирана зона.  Сега териториите на двете корейски държави почти съвпадат с тези на двете окупационни зони след края на Втората световна война.

В Гърция спират да бръснат главите на войниците

До 1982 година това е задължително. Към момента редовната армия в южната ни съседка наброява 90 000 души.

Военното обучение пък задължително за всички мъже. През 2015 година тогавашният министър на отбраната поиска да бъде въведена военна служба и за жените, по желание.

Излиза операционната система Windows 98

Тя подобрен вариант на Windows 95. Версията от 1998 година обаче се оказва по-голяма и по-бавна от предходната. Първият вариант има и множество проблеми със съвместимостта и стабилността. Въпреки че системата се продава добре, компютърните професионалисти се опасяват, че единствено външният ѝ вид е по-добър от този на Уиндолс 95.

През 1999 година излиза второто издание - Windows 98. Той включва значителен брой подобрения на оригинала, особено поправката на много малки проблеми и замяната на Internet Explorer 4 с подобрения Internet Explorer 5.

Операционната система първоначално е критикувана затова, че не е достатъчно новаторска, а второто ѝ издание – за това, че не е безплатен ъпгрейд на първото. Продуктът обаче се оказва доста успешен.

Windows 98 е критикуван за това, че не е достатъчно новаторски. Въпреки това той става доста успешен. Microsoft го поддържа до 30 юни 2006 г.

Умира Кралят на поп музиката

Майкъл Джексън е роден през 1958 година. Безспорно един от най-известните изпълнители в света, той остава в историята с това, че въвежда т. нар. така наречените short films– клипове-истории. Такива са Thriller, Bad, Remember the Time, You Rock My World, Ghosts.

Албумът му Thriller е най-продаваният в историята – в над 110 милиона копия. Джексън държи и втори рекорд – за най-много награди „Грами”, спечелени в една и съща година. През 1984 г. той грабва осем статуетки за албума. Изпълнителят е сред малцината включени в Рокендрол залата на славата два пъти. Той е вписан в книгата на световните рекорди на Гинес – общо с 15 награди „Грами“ и 17 номер едно сингли.

Животът му е свързан с много противоречиви и странни събития, най-очевидното от които е промяната във физическия му облик. Това се дължи най-вече на болестта, която отнема меланина от кожата му.

Джекън има два брака и три деца. Умира през 2009 година – седмици преди турнето си в Англия, където трябва да изнесе 50 концерта. Разследването установява, че е приемал медикаменти по лекарско предписание, които допринесли за спирането на сърдечната му дейност. Личният му лекар е осъден за непредумишлено убийство.