Това е рубриката, в която ще ви припомним какви важни събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни факти и истории.

Рожден ден днес празнуват актрисата Невена Мандаджиева, народният певец Георги Германов, първата и единствена жена министър-председател на България Ренета Инджова, един от най-успешните ни боксьори Серафим Тодоров - Сарафа, режисьорът Росица Анчева, борецът, състезаващ се за България Елис Гури, 43-тият американски президент Джордж Буш, актьорите Силвестър Сталоун и Джефри Ръш, рапърът Фифти Сент и актрисата Ева Грийн. 

Ето с какво още ще запомним 6 юли:

Отбелязваме Световния ден на целувката

Световният ден на целувката за първи път се празнува във Великобритания през 1988 година. Не е ясен произходът, но някои я свързват с ритуала, при който бозайниците хранят малките си в устата. Смисълът и значението ѝ са тема за размисъл предимно на поети и музиканти, но и някои учени. Установено е, че честото целуване удължава живота с около пет години. Нещо повече - то ни прави по-щастливи. Причината е, че, когато се целуваме, тялото ни отделя огромно количество от хормона на щастието - ендорфин.

151 години от преминаването на четата на Хаджи Димитър през Дунав

Хаджи Димитър и Стефан Караджа формират чета през 1868 година. Прекосяват Дунава край село Вардим и влизат в България в опит за вдигане на общонародно възстание. За три дни влизат в три боя с башибозуци и редовна войска. Успяват да отблъснат атакита, въпреки че врагът ги превъзхожда по численост.

На 9 юли, близо до село Вишовград, Търновско, биват атакувани от 4-хилядна армия. На моменти се стига до ръкопашен бой с многочисления враг и броят на боеспособните четници намалява до 85 човека. Дочакала нощта, четата се изтегля на север и с обходен маньовър поема към планините, но не успява да скрие следите си.

На 13 юли достигат до село Дебел дял, където оставят ранените. Останалите успяват да достигнат Стара планина, като група от 14 – 15 човека изостава и се отделя. Последните тридесетина души, начело с Хаджи Димитър на 18 юли 1868 г. стигат връх Бузлуджа, където са обградени от редовни турски части в състав около 700 човека. Сражението продължава повече от три часа, на остатъците от четата са нанесени тежки загуби, в яростния бой е убит и Хаджи Димитър. Оцелелите десетина четници правят опит да пробият кордона на турските войски, но от тях се измъкват само четири човека. Войводата Стефан Караджа  умира на 31 юли от раните си в затвора.

Първата успешна ваксинация

В началото на 80-те години на 19-ти век Луи Пастьор изследва фаталната за хората болест бяс. Той успява да създаде и ваксина срещу вируса, който я причинява. Първата успешна ваксинация е през 1885 година. Тогава основоположникът на микробиологията спасява живота на 9-годишния Жозеф Майстер, който бил ухапан от басно куче. 

Откритието получава международна известност. Две години по-късно е открит Института „Пастьор“, чиято първоначална цел е борбата срещу бяса. Луи го оглавява до смъртта си. 

Първият напълно озвучен филм

Премиерата на "Светлините на Ню Йорк" е на 6 юли 1928 година в театър „Странд” в Ню Йорк. В лентата участва Хелън Костело, а режисьор е Браян Фой. Заснемането на криминалния филм струва $23,000, а генерираните приходи са над един милион долара. Ентусиазмът, с който е посрещнат от публиката, е толкова голям, че година по-късно в Холивуд се заснемат единствено напълно озвучени филми.