Това е рубриката, в която ще ви припомним какви важни събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни факти и истории.

На тази дата са родени Росица Кирилова, Ернестина Шинова, футболистът Илиан Илиев, плувецът Денислав Калчев, Георги Иванов – Гонзо,  Линдзи Лоъни други.

Днес честваме и Международния ден на спортния журналист.

Ето какви важни събития са се случили на този ден:

Първият полет с цепелин

Първият в света цепелин -  LZ1, е построен от граф Фердинанд фон Цепелин и носи неговото име. На 2 юни 1900 година той извършва успешен 18-минутен полет край Бодненското езеро. Този тип дирижабъл е с твърда конструкция, а размерите на построения от граф фон Цепелин са внушителни - дължината му е била цели 128 метра. 

Амелия Ерхарт изчезва по време на първия околосветски полет над Екватора

На 17 март тя излита с навигаторите Фред Нунан и Хари Манинг от Оукланд. Полетът, който тримата планират, нямало да е първото околосветско пътуване със самолет, но е щяло да бъде най-дългото - 43 000 км. На 2 юли тръгват от Лае към остров Хауланд, където ги чака американската брегова охрана. Самолетът на Ерхарт обаче изчезва безследно. В продължение на 9 дни тримата се издирват, но без успех. 

Появяват се много теории за изчезването ѝ - някои подозират, че горивото е свършило и се е разбила в океана, други - че се е разбила в останките на товарен кораб. Трети вярват, че е попаднала в плен на японски военни. 

Мостът Йоресунд

Най-дългият комбиниран автомобилен и железопътен мост в Европа е пуснат в екплоатация през 2000-та година. Строителството му продължава четири години. Съоръжението е дълго 7 845 метра и преминава границата между Дания и Швеция. 

Също така мостът свързва пътната и железопътната мрежа на Скандинавия и Централна и Западна Европа. 

Световен ден на НЛО

Чества се от 2001 година насам по предложение на създателя на Международния музей на НЛО в Истанбул Хактан Акдоган. Датата съвпада с годишнината от инцидента в Розуел. През 1947 година там е намерен катастрофирал извънземен кораб. Първоначалното изявление на военновъздушните сили било, че това е апарат с извънземен произход, но то било отречено много бързо. След това версията за инцидента била, че става дума за метеорологичен балон, без нищо извънземно в него.

Десетки свидетели твърдят, че са виждали части от катастрофирал космически кораб, направен от непознати материали. Вечерта на 2 юли жителите на града видели с очите си бързодвижещ се обект, който приличал на диск.

Случилото се в града е отправна точка за цяла една наука - уфологията.

Създателят на компютърната мишка

Дъглас Енгълбърт е роден през 1925 година и умира на тази дата през 2013-та година. Изобретателят ще остане в историята като създател на компютърната мишка. Идеята нея се ражда още през 1951 г., а изпълняването на тази задача му отнела около 10 години в проучвания. Проектът е завършен през 1 968 година. Енгълбърт получава от награда от $10 000 за своето изобретение. Голямото признание идва чак в края на декември 2000 г., когато той е награден с медал за технологии – най-високото отличие, връчвано от правителството на САЩ.