Партньорите на България са уведомени за непредизвиканите провокации, целящи включително разрушаване на диалога, от страна на Република Северна Македония, съобщи Министерството на външните ни работи, цитирано от БТА.

Във връзка с поредните обидни квалификации към България и българския народ на официални лица от Република Северна Македония, категорично отказваме да влизаме в подобен неевропейски и несъвместим с доброто възпитание тон, заявяват в позиция от МВнР.

За пореден път припомняме ключовото значение на развитието на добросъседски отношения за европейското бъдеще на Република Северна Македония, посочват от ведомството.

Президентът на РСМ Гордана Силяновска-Давкова посети миналата седмица България и се срещна с държавния глава Румен Радев. И двамата определиха разговора като конструктивен и в приятна атмосфера.

Малко след това обаче липсата на държавното знаме на Северна Македония на обща снимка на двамата президенти предизвика скандал.

В интервю за македонската телевизия "Алфа" относно визитата на Гордана Силяновска-Давкова в София македонският вицепремиер и министър на транспорта Александър Николоски нарече българите "мизерници". Дясната ръка на премиера Християн Мицкоски посочи, че българите и македонците нямат обща история, нито общи корени.

Македонският вицепремиер: Българите не са достойни, нямаме общи корени с тях