В момента ситуацията в страната по отношение на пандемията е до голяма степен овладяна, като сме в оранжевата, а не в червената зона. Въпреки това, не трябва да прибързваме с разпускането на мерките, за да не излезем от това благоприятно положение, заяви началникът на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийси.

Той е категоричен, че заведенията не трябва да отварят преди 1 март.

 „Когато настояхме за налагане на по-крути мерки, работехме с една скала на „Оксфорд“ за твърдост на мерките и какво отражение дава като спадане на заболеваемостта. Също така има една тексаска скала за това кои бизнеси водят до по-голям риск от заразяване. Тя е от 1 до 9. Баровете и нощните заведения са на върха на тази пирамида с 9. Ресторантите са в следващата група, където рискът от заразяване е 7 и 8. При ресторантите с външна площ рискът е минимален – около 3. Хипермаркетите са с опасност 4 по тази скала, а фитнесите – с 6“, обясни Мутафчийски пред БТВ.

Той коментира и дали у нас ще има трета вълна.

„Британският вирус е вече в България. Кога той ще доминира в предаването, не можем да кажем. Но ако съдим по Великобритания, където това стана за около два месеца, това е доста алармиращо. Между 30 и 70%, според различни източници, той е по-заразен“, каза Мутафчийски.

У нас трябва да се доставят около 12 000 000 ваксини.

 „По-нататък се очакват сериозни постъпления на ваксини и то говорим за сигурно утвърдените – на „Пфайзер“/“Бионтех“ и на „Модерна“. Всяко тримесечие „Модерна“ трябва да ни доставя по 200 000 дози, а „Пфайзер“ - по 4 400 000 за цялата година. Това са огромно количество“, обясни Мутафчийски.

На въпрос дали руската ваксина ще бъде одобрена на европейския пазар той коментира, че са подадени документи и се очакват резултати. По думите му обаче за нея се знаят много малко неща и все още няма кратка характеристика.

На въпрос дали ваксините са ефективни срещу новите варианти на коронавируса той заяви, че според производителите са ефективни.

„Засега нямаме данни, че ваксините няма да действат“, допълни Мутафчийски.

„Колкото повече този вирус циркулира в човешката популация, толкова повече ще се изменя и след две години няма да е същият. Затова целта е колкото се може по-бързо да се случи ваксинацията, за да се спре циркулацията му иначе бъдещето ще стане съвсем неизвестно“, каза още председателят на Националния оперативен щаб.