Главно мюфтийство няма да отстрани от проповедническа дейност имамите, обвинени в проповядване на радикален ислям, до приключване на делото. Това каза пред репортер на TrafficNews.bg Ахмед Абдул Ахмедов, главен секретар на Главното мюфтийство. Той добави още, че делото е прецидент и не може да изразят официално становище по казуса. 

Главният секретар на мюфтийството даде показания пред съда, при което стана ясно, че Ахмед Муса Ахмед е с нелигитимна карта за проповед и че той няма право да проповядва. От думите на Ахмедов стана ясно и това, че джамията в Пазарджик не е под контрола на Главното мюфтийство, тъй като тя се намира на частен имот.

11 от общо 13-те имами призовани днес присъстваха в зала 1 на Апелативноя съд. Там бе и майката на Ахмед Муса, като не пожела да коментира пред журналистите нищо свързано с делото. Единствените и думи бяха, че синът и е добре и че не е агитирал хората от махалата да гласуват за политическата партия ДПС.

Не такива бяха думите обаче на призования свидетел Сали Салим. Пред съда той разказа за сватбата на сина си, на която е присъствал Муса, за която прокуратурата има сведения, че е призовавал за рязане на глави и за проповед на антидемократична идеология. От думите му стана ясно, че Муса е агитирал ромите от махалата в Пазарджик да гласуват за ДПС. 

"Всеки може да поздрави младоженците. Това направи и Ахмед, като пожела никога да не се разделят. Не е казал нищо за рязане на глави. Познаваме се от много време. Беше гост на сватбата на сина ми. Нищо повече. Неофициално агитираше хората да гласуват за ДПС", коментира Салим пред наш репортер.

Апелативният съд отхвърли искането на адвокатите за нова теологична експертиза от арабист.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg