Освобождава се съвета на директорите на болница "Лозенец" заради множество нарушения, сред които източване на Здравната каса и злоупотреби с трансплантации от живи и трупни донори. Това решение е взето днес от министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров

Днес подробни данни от одита и проверката на болницата бяха изнесени на пресконференция на Министерство на здравеопазването. Кацаров оповести смущаващи данни по трансплантация, извършена април месец тази година в болница "Лозенец", при която е бил избран за реципиент човек, който първо не е бил в листата, а после е вкаран на последно място. По думите на министъра трансплантираният "заема най-високият пост в държавната администрация". 

"Извършена му е трансплантация април от трупен донор на черен дроб. При обявяването на ситуацията, че има трупен донор, се прави анализ на генотипа на донора и на база листата с чакащи по една световна процедура се прави пресявка кои са най-подходящи реципиенти, кои са най-спешни и т.н. Селектират се 3-4 души, а първият с най-висока оценка е трябвало да бъде трансплантиран във ВМА. Той е бил с над 55 точки. Вместо това обаче има обаждане по телефона и се явява четвърти в листата, на който точките са били 14. Той дори не е бил в листата първия ден, защото статусът му на спешност е бил обявен 1 ден по-късно от обявяване на трупния донор. Трансплантиран е именно този четвърти, заемащ висок пост, да не кажа ай-високият пост в държавната администрация", посочи Кацаров. 

Здравният министър разкри и други драстични нарушения, открити по време на проверката и отново свързани с трансплантации, които са извършени този път от живи донори, но според проверката става дума за сериозна злоупотреба и измама. 

"В периода 2019-2021 са извършени 14 трансплантации от живи донори на бъбрек. Всички донори са млади хора от Украйна и Молдова - Валентин, Артьон, Руслан - разполагаме с имената на хората. Донорите са племенници, а реципиентите са чичовци и лели от Израел, Оман и т.н. Има всички основания да се счита, че тези хора не са роднини, а знаете, че законът не позволява такъв тип трансплантации без роднинска връзка. Има информация, че става дума за фалшиви самоличност и цялата тази документация днес ще бъде проведена на МВР за понататъшни проверки. Тепърва ще се разследва как чуждите граждани са влизали у нас с фалшиви документи. Нямам идея какви са хората. Повечето от тях са с имена, които звучат арабски. Но откъде са тези хора, не е ясно. В момента тече проверка в болницата", посочи Кацаров. 

Министърът обясни, че проверката в болница Лозенец е извършена още януари по повод журналистическо разследване, по което Здравна каса е назначила одита.

"На кратко резултатите от проверката показват, че за ноември болницата е отчела над 60 пациенти като лекувани в болницата без същите да са лекувани там. В деня на проверката болницата е върнала парите обяснявайки вземането им с техническа грешка. Повиках изпълнителния директор на болницата. Това, което ми обясни за техническата грешка, за мен е неприемливо. Няма как да има 60 технически грешки за един месец. За всеки има индивидуално подадени документи. За мен това не е техническа грешка, а това, което на жаргон се нарича източване на Здравната каса. Това е недопустимо, доскоро тя беше и правителствена болница. На загуба е над 2 милиона лева, 23% е била заетостта на болницата през изминалата година", посочи Кацаров

По думите на министъра всеки един от тези фактори е причина да се потърси отговорност. Подправяни са ѝ подписи, допълни той и обяви, че Здравната каса е предала случая на Прокуратурата. 

"Не съм сигурен, че цялото ръководство и екип на болницата са били информирани какво се случва, но изпълнителният директор със сигурност е знаел за нещата, които се случват в Лозенец. Още през януари е имало достатъчно данни за източване на Здравната каса от болница „Лозенец” и е трябвало предишният министър на здравеопазването да назначи проверка. Според нас злоупотребите не са само в тази болница, ще има проверки и в други лечебни заведения, заяви д-р Стойчо Кацаров.

Той е категоричен, че е невъзможно предишният министър проф. Костадин Ангелов да не е бил информиран какво се случва в болницата. 

„Попитайте него кой се е обадил, за да бъде направена трансплантацията на четвъртия в списъка”, посъветва журналистите д-р Кацаров.

По случая с Александровска болница министърът на здравеопазването съобщи, че утре ще бъдат взето решения как да се процедира.