Винаги има шанс сделката за изтребителите между САЩ и България да се провали. Към момента според военния министър Красимир Каракачанов той се оценява на не повече от 25%.

По думите му причината за разваляне на сделката може да се окаже липсата на консенсус спрямо цената на изтребителите F-16.

Цената за самолетите, за които се водят преговори между България и САЩ, ще бъде значително по-ниска от тавана от 1,6 милиарда долара, който американският Конгрес гласува.

"Това не е сумата, на която да бъде сключен договорът. Американският конгрес дава максималната сума, на която правителството може да сключи договор с България", обясни той.

Министърът на отбраната даде пример със Словакия, за която конгресът е гласувал 2,8 млрд. долара, а словашкото и американското правителство подписаха договор за 1,8 млрд. долара.

Каракачанов посочи, че очаква оферта под началната, получена в края на мината година.

"Смятам там да се срещнат двете страни", коментира той пред журналисти.

По думите му максималната нормална сума, която България може да си позволи, е 2 млрд. лв.

"Няма да режем нито от бройката, нито от способностите на самолета", уточни той.

По-рона днес посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин, увери, че сумата от 1,6 млрд.долара, която е обявена, е максималния таван за продажбата и това не е реалната цена.

Дипломатът изрази увереността си, че цената, на която ще бъдат купени изтребителите, ще бъде значително по-ниска.

"Когато преговаряме за военна продажба, трябва да имаме разрешение от Конгреса. Това, което правим е да уведомим Конгреса за максимално възможната цена, тъй като трябва да поставим таван, без да се налага да се обръщаме втори път към законодателите и да кажем: "Извинете, но ни трябва по-висок таван". Така че сумата от 1.6 млрд. долара, която беше обявена е максималния таван за продажбата. Това не е цената. Уверен съм, че цената ще бъде значително по-ниска. Когато уведомяваме Конгреса обаче, казваме възможно най-високата сума. Той дава оторизация и след това преговорите продължават в тази рамка. Това правим в момента", посочи вчера Рубин.

Посланик Рубин обеща: F-16 ще струват по-малко от 1,6 милиарда долараТази сума е максималния таван за продажбата, а не цената, уверява посланикът