Държавата и частният бизнес, имат нужда от повече експерти по киберсигурност. Това обяви министърът на електронното управление Божидар Божанов на срещи със студенти от Пловдивския университет "Пайсий Хилендарски" и IT общността в града. Той припомни, че този проблем стана особено актуален, след като през последните месеца бяха нападнати сайтове на държавни институции.

“Атаките зачестяват от началото на войната в Украйна. “Български пощи” и няколко други институции са жертва на кибератаки, но такива има и в частния сектор," заяви министър Божанов. Поради тази причина на държавата й са нужни експерти, за да се справят с такива проблеми.

"Друг актуален въпрос, който придоби нова актуалност покрай бежанската вълна от войната в Украйна, е издаването на сини карти и възможността България да привлича специалисти от държави извън ЕС. В момента процесът отнема 8-9 месеца. Вече се работи по законодателни промени, които да доведат до намаляване на бюрокрацията и ефективното забързване на процеса, когато трябва да се наеме квалифициран служител”, коментира той.

Министър Божанов припомни, че техническата спецификация на електронната идентификация вече е обявена за публично обсъждане. Когато тя заработи всички граждани и представителите на бизнеса ще могат да използват електронни услуги бързо, лесно и удобно.

Работи се и за отпадането на все по-голяма част от административната тежест, като вече са внесени промени в Закона за МВР за отпадането на синия талон на шофьорите.

“Предвиждаме изменение и на други закони за отпадане на различни хартийки, удостоверения, бележки, които не трябват на никого”, каза министър Божанов. Работи се и върху отпадането на трудовите книжки. Пред студентите министър Божанов заяви, че се работи и за намаляването на административната тежаст над тях и над учениците. Целта е бележки, удостоверения и други документи да са проверяват и придвижват електронно.

“В средното образование, когато ученик кандидатства за стипендия във връзка с починал родител, трябва всяка година да доказва, че родителят не е възкръснал, което е грозно. Всички подобни недоразумения трябва да отпаднат”, даде пример министър Божанов.