„Притесняват ме все повечето положителни случаи в София без наличието на S-антиген. Колко от тях ще излязат британският подвид на вируса, не е ясно. Вчера се появиха информации, които касаят нова мутация, за която се твърди, че има проблем с лечението – следим тези данни ежедневно“, посочи здравният министър Костадин Ангелов по време на представяне на ПостКовид програма за консултиране, долекуване и рехабилитация на пациенти, преболедували коронавирус .  

До момента от 48 изследвани проби без S-антиген, 33 са потвърдени като британския щам. При широкото му разпространение у нас това може да повиши заболеваемостта и да обърне тенденциите, предупреди министърът на здравеопазването.

„Тогава, когато преценим, че съществува ясна тенденция, която да изисква затягане на мерките, ще разберете. От друга страна, каквито и аргументи да даваме на обществото, хората не са затворници, психиката лесно се уврежда и трудно се поправя след това. Нашата цел е да запазим хората здрави, но здравето има две характеристики – физическо и психическо, но както казах – хората не са затворници“, посочи Ангелов.

Министърът отново напомни, че от правителството са опитали при налагане и охлабване на мерки да приоритизират „важните неща“, които по думите им са образование, култура и спорт.

„Виждате за какъв малък вирус става въпрос, а толкова неща промени. Както се казва, малките камъчета обръщат колата“, обясни Ангелов.

Той още веднъж припомни, че данните за страната се анализират на 14-дневен период и тогава се взимат решенията, именно затова и стъпките на освобождаване са през такъв период.

„Ще приема всички критики, коментари и твърдения в социалните мрежи, свързани с мен – но ако аз ще бъда този, който ще намери успешното лекарство – въпреки че то е горчиво, не ме притеснява да го направя“, посочи Ангелов реферирайки към обидни твърдения и карикатури за личността му.

„Трайно се настаниха търговците в храма“, така коментира  министърът завишените цени на някои лаборатории, които предлагат PCR-тестове на летищата. Той припомни, че изискването на отрицателни тестове е европейска политика и посочи, че те не могат да контролират стойността им. Целта е да се осигури една по-висока сигурност на хората в страната.