"Ние, общинските съветници от Общински съвет Брацигово, категорично се противопоставяме срещу инвестиционно предложение за изграждане на площадка за рециклиране на пластмасови отпадъци". Това гласи декларацията, която бе гласувана днес от градския парламент и изпратена до кмета на общината Петко Петков.

Съветниците изтъкват, че основно направление в работата на общината е превръщането на града в туристически и спа център. В подкрепа на това е фактът, че на Община Брацигово е предоставено безвъзмездно за управление и ползване находище на минерална вода - изключителна държавна собственост, припомнят те. Членовете на градския парламент изразяват и недоволството си от това, че възложителят на инвестиционното предложение не е изпълнил задължението си да информира обществеността своевременно, като обяви своето предложение на интернет страницата си или чрез средствата за масова комуникация. Те припомнят, че това е в разрез с българското законодателство, като се позовават и на съдебната практика, касаеща подобни случаи. 

"Считаме, че подобни действия следва да бъдат съобразени с обществената нагласа и желания на гражданите в тази насока", пише още в декларацията. Документът бе одобрен по време на днешната сесия с 12 гласа "за" и един "въздържал се". 

Припомняме, че казусът с инвестиционното намерение, входирано в РИОСВ - Пазарджик от представители на китайска компания, стана част от дневния ред, след като над 150 местни жители изразиха недоволството си по време на среща с местната власт. На нае брациговци изтъкнаха, че заводът, който може да бъде устоен в цех, се намира в непосредствена близост до защитени територии.

Местните се опасяват също, че дейността на предприятието може да наруши качеството на въздуха, както и на прочутата брациговска вода. Припомняме, че в края на миналия век НАСА обяви местността около близкия Равногор за най-екологично чистото кътче на Балканите, след свое изследване. Това обаче бързо може да се промени, тъй като в практиката пластмасата, която не може да бъде рециклирана, бива изгаряна, споделят жителите. Градът се намира в котловина, а вятърът обикновено е северен, тоест, духа откъм завода. По този начин мръсният въздух би се застоял на територията на общината. 

На днешната сесия са присъствали и представители на компанията инвеститор, потвърдиха от общината. Малко след заседанието от градската администрация също излязоха с официално становище в подкрепа на исканията на местните жители.

Публикуваме и становището на Община Брацигово, подписано от кмета Петко Петков:

„... възложителят на инвестиционно предложение информира писмено компетентния орган и обявява своето предложение на интернет страницата си, ако има такава, и чрез средствата за масово осведомяване или по друг подходящ начин. Компетентният орган обявява предложението на интернет страницата си и уведомява писмено кмета на съответната община, район и кметство. Кметът на съответната община, район и кметство обявява инвестиционното предложение на интернет страницата си, ако има такава, или на обществено достъпно място.“

Съгласно разпоредбите на Закона за опазване на околната среда Община Брацигово е публикувала съобщение на 11.01.2019 година на интернет страницата на общината , както и на хартиен носител - на информационното табло в общината / в законоустановения три дневен срок за публикуване /. Визирайки чл. 4, ал. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка на въздействие върху околната среда, гласящ „...Едновременно с уведомяването на компетентния орган по ал. 1 възложителят информира писмено и засегнатата общественост, като обявява предложението на интернет страницата си, когато има такава, и чрез средствата за масово осведомяване и/или по друг подходящ начин. Възложителят уведомява писмено кмета на съответната община, район и кметство, който от своя страна обявява инвестиционното предложение на интернет страницата си.“ В Община Брацигово не е входирано уведомление за инвестиционно намерение от страна на инвеститора, за „Изграждане на площадка за рециклиране на пластмасови отпадъци“.

Спазвайки изискванията на закона , общината е публикувала Уведомлението за инвестиционно намерение - „Изграждане на площадка за рециклиране на пластмасови отпадъци“ в поземлен имот № 06207.502.36 и 06207.2.725 в землище на гр. Брацигово, община Брацигово , обл. Пазарджик“ след получаването му от компетентния орган /РИОСВ/ на 09.01.2019 година, с цел запознаване на обществеността и изпълнявайки влезлия в сила чл. 95 ал. 1 на ЗООС от 27.11.2018 г.

В тази връзка обръщаме внимание, че уведомлението за инвестиционно намерение до РИОСВ - Пазарджик с вх. № ПД-01-2459 е подадено на 13.11.2018 г., към която дата чл. 95, ал. 1 от ЗООС постановява: „Възложителят на инвестиционното предложение информира писмено в най-ранния етап на своето инвестиционно предложение компетентния орган и засегнатата общественост, като обявява предложението на интернет страницата си, ако има такава, и чрез средствата за масово осведомяване и/или по друг подходящ начин. Възложителят уведомява писмено кмета на съответната община, район и кметство, който от своя страна обявява инвестиционното предложение на интернет страницата си.“

Тази разпоредба (чл. 95, ал. 1 от ЗООС) е изменена със ЗИДЗООС (ДВ, бр. 98 от 27.11.2018 г.), който е в сила от 27.11.2018 г. Според § 35 от ПЗР към ЗИДЗООС (ДВ, бр. 98 от 27.11.2018 г., в сила от 27.11.2018 г.), „Започналите до влизането в сила на този закон процедури по реда на глава шеста се довършват по досегашния ред.“

Ето защо възложителят на инвестиционното предложение е бил длъжен да информира по законния начин и обществеността, и кмета на Община Брацигово за своето намерение, но не е изпълнил своето задължение.

Спазвайки изискванията на двата нормативни документа, Община Брацигово ще входира всички постъпили възражения в деловодството на РИОСВ , като очаква да бъдат уважени ,като изрази компетентното си становище.

Следващият основен ангажимент на Община Брацигово в съответствие с чл. 6, ал. 10 от Наредбата за ОВОС в срок от три дни след получаване на информацията по Приложение № 2, включващо подробно разработена информация относно инвестиционното намерение на възложителя/ отново се осигурява обществен достъп до информацията най - малко 14 дни, като съобщение на интернет страницата и на обществено достъпно място за изразяване на становища от заинтересуваните лица. Община Брацигово се ангажира да информира обществеността и даде максимална публичност по уведомяването. В срок от 3 дни след изтичане на 14 - дневния срок, община Брацигово изпраща служебно на РИОСВ - Пазарджик резултатите от обществения достъп, в т.ч. по начина на осигуряването му по образец съгласно Приложение № 7 от Наредбата на ОВОС.

Община Брацигово застава зад искането на гражданите да не се допуска по никакъв начин замърсяване на околната среда в град Брацигово и в общината като цяло, спазвайки всички законови разпоредби в Република България.