Здравните работници от Пловдив, Карлово и Раковски ще се включват в Националния протест днес. Медиците са уведомили кмета на Пловдив Иван Тотев, уведомления са подадени към ръководството на здравните заведения в Карлово и Раковски. Здравните работници от областта подкрепят и изготвената декларация с осем искания.

Както TrafficNews.bg вече съобщи, в 12 часа хората в бели престилки ще се съберат пред Министерство на здравеопазването, а тези, които нямат възможност да пътуват до София – пред сградата на съответната община във всички големи градове в страната.

Медиците с подписка до Бойко Борисов! Излизат на национален протестИзготвили са декларация с 8 искания

Медиците са изготвили декларация с 8 искания. Настояват за еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи независимо от местоработата или собствеността на болницата в размер на две минимални работни заплати за страната, връщане на медицинските стандарти, възможност за регламентирана сестринска и кинезитерапевтична практика, промяна в категорията труд, премахване на търговските дружества в здравеопазването. Също така искат допълнителните възнаграждения и техните размери да са с регламентирани правила (в зависимост от натовареността), по-високо заплащане на нощния труд, допълнително заплащане за работа в Спешно и ОАИЛ, клас прослужено време 1.2% на година, както и сключване на колективен трудов договор на национално ниво, задължителен за всички структури в здравеопазването. В интернет се събира и подписка с тези искания, която ще бъде изпратена до министър-председателя Бойко Борисов, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и омбудсмана Мая Манолова.

Повече от две седмици в цялата страна тече подготовка за протеста, а стотици здравни работници сложиха синя лентичка на профилната си снимка във Фейсбук в знак на солидарност. „Колеги, вие сте прекрасни, гледам и не вярвам на очите си - в цялата страна кипи трескава подготовка за протеста! Явно ножът не е опрял до кокала, а вече дълбае в него! Не ви познавам лично, но се гордея с вас! Кой казва, че нашето съсловие не може да направи нищо?! Кой казва, че не сме единни?! Кой казва, че ни е страх!? Нека погледнат във Фейсбук и да видят, как той е "посинял" от нашите лентички! Не знам какво ще постигнем с протеста на 01.03., но вече знам, че из цялата страна имам чудесни колеги! Поклон!”, написа здравен работник в социалната мрежа.

Синя лентичка ще закачат на ревера си и специалистите по здравни грижи, които днес са на дежурство, но искат да подкрепят протеста. Те ще помолят и пациентите да ги подкрепят, като също закачат синя лента.