Дни преди матурата по български език и литература, форумите и социалните мрежи вече гъмжат от предположения, догадки и направо "истини" за темата, която ще се падне на зрелостния изпит на 21 май.

"Вътрешна информация (на 90% сигурна) - авторът, който ще се падне на матурата по БЕЛ за сесия май – юни, ще бъде Атанас Далчев", пише в пост един от учениците във Facebook групата "Матура 2019".

Още в началото на годината фалшиви профили на писатели, подсказващи кой от тях ще се падне на зрелостния изпит по български език и литература, заляха групата.

Христо Ботев, Гео Милев, Димчо Дебелянов, Атанас Далчев упорито убеждаваха учениците, че именно те ще им се паднат на изпита през идната седмица.

Всяка година кандидат-студентите измислят и все по-нови начини, за да минат между капките и да си спестят ученето на 94 произведения от 15 различни автори. Не всеки обаче си дава сметка, че джаджите за преписване крият опасност.

Един от най-разпространените начини за нелегално написване на отговора на въпросите е използването на "бръмбар", които включват слушалка и микрофон, работещи с Bluetooth връзка, чрез която се достига до верните отговори. Повечето от този вид продукти са с по 2 години гаранция, а в заглавията на офертите може да се види и че са незаглушими.

Това, за което почти никой търговец в онлайн пространството не предупреждава, е, че от нагряване устройството може да започне да пуши, а поради нискокачествените спойки кабелът да прекъсне.

Цената за една такава джаджа варира между 20 и 120 лв., като наемът им може да струва 50 лв.

По-старомодните методи включват правене на пищови в тоалетните. Те могат да бъдат залепени или прибрани в дрехите, а по-хитрите пишат директно върху свои материали като гумички и несесери. Някои дори крият в лепенки за рани.