След потвърждението от БАБХ за присъствието на африканска чума в Пловдивско, започна  доброволното умъртвяване на прасетата отглеждани в постройки тип „заден двор”.  До 2 август собствениците на прасетата ще имат право да ги умъртвят сами, а след крайния срок даден от БАБХ животните ще бъдат принудително изземвани и загробвани в определени предварително от общините места. Предвиждат се и санкции в размер до 1000 лева за неспазилите наредбата.

Днес кметовете на малки населени места, попадащи в 20-километровата санитарна зона край обекти за свиневъдство, са получили заповед от епизоотичната комисия. Сред тях е и кметът на Белозем Иван Тачев. В землището на селото се намира единственият свинекомплекс на територията на Пловдивска област, но мерките се налагат и край по-малките обекти за свиневъдство. По думите на Тачев в санитарната зона попадат всички населени места на територията на община Раковски, както и част от община Садово. Жителите в селото вече започнали да колят животните си.

 „Нареждането е прасетата да бъдат заклани до 2 август. Повечето от хората разбират какво се случва, но има единици които са "компетентни ветеринарни доктори"  приканват „Не колете прасетата” – каза кметът на селото.

Според него в селото се отглеждат близо 150 прасета по дворовете, като нито едно от тях не е регистрирано. Това лишава собствениците им от право да потърсят обещетение.

"Към момента вече разполагаме с място за загробването на животните, съгласувано е с кмета на община Раковски Павел Гуджеров. Багерът също е в готовност, но се надяваме да не се стигне до там", допълни кметът.

Дядо Георги - собственик на 3 прасета, със сълзи на очи разказва за труда по отглеждането им. "Това е прехраната ни за зимата. Утре най-вероятно ще ги колим", каза той с тъга в гласа, знейки, че е безсилен срещи заповедта.

Възрастният мъж изказа разочарованието си от факта, че никой не е тествал животните, преди да бъде обособена 20-километровата зона. 

"Не виждам как е възможно те да се заразят! Но това е положението - срещу властта се не рита", лаконичен бе той. Трите прасенца в двора му са били закупени през месец април и досега са му стрували около 1200 лв. Това, според дядо Георги, е цената на чистото месо. 

"Сега ще ни принудят да купуваме от магазина кренвирши, които и кучетата не искат да ядат", възмути се той. Нито едно от трите животни не е регистрирано. "Какво ще ми донесе това? Само разходи! А държавата какво ми е дала - 200 лв. пенсия", коментира мъжът. Той допълни, че не е и помислял да претендира за обезщетение.

Междувременно в кметството на Белозем стартира информационна кампания. Жителите могат да се информират за актуалната обстановка чрез социалните мрежи, както и в сградата на кметството, където се разпространяват дипляни и се съхранява получената заповед.

"Хората не вярват на думи, а на документи. От вчера сме започнали да ги информираме какво предстои. Смятам, че мерките са адекватни, но дали са достатъчни - това времето ще покаже", обясни кметът на населеното място. Той призова хората да спазят разпоредбите, за да не се стига до санкции. 

Припомняме, че три диви прасета бяха отстреляни в местността край хижа Здравец, след направени лабораторни изследвания, компетентните органи констатираха, че в две от отстреляните прасета има наличието на вируса – Африканска чума. Това е първия случай на тази зараза в Южна България.