Частно проучване показва каква е реалната обстановка в страната, заяви доц. Атанас Мангъров. Изводите са направени от резултатите от 33 лаборатории в цялата страна.

„Над 61 000 души са тествани с PCR, 2300 са положителни, което е 3.6% от хората. Според друго проучване от 31 000 души  - 1200 души са имали антитела, което пак е по-малко от 4%. При 7 млн. души население има поне 280 000 души, които са били в контакт със заразата, като огромната част от тях дори не са усетили. Има 0,04 % смъртност, като 1 на 1000 е смъртността на морбили, т. е смъртността при коронавирус е по-малко и е напълно съпоставима на тази на всеки сезонен грип“, заяви Мангъров пред БТВ.

Той коментира и защо у нас има ниската смъртност.

„Представете си, че има две болници в едната има неонатология – в едната има недоносен бебета, а в другата няма. Ако в тези две болни се появи вътрешна зараза, която обхваща основно бебета, то статистиката в двете болници ще е различна.  Образно казано – ние сме болница, в която няма недоносени бебета“, каза доцентът в ефира на БТВ.

Според него просто в България няма толкова възрастни хора, колкото в Италия. Средната продължителност на живот у нас е по-ниска и затова са по-малко на брой жертвите.

Той отрече да има каквато и да е било конфронтация с щаба, а просто е изявял мнението си и отстоявал позицията си.

„Всичко, което се направи беше с добри намерения. Хубавото беше да се направи малко по-умно и да не се нанесе толкова тежък икономически удар. Правя чест на премиера, че той чу гласът на науката, а не гласът на страха. Ние имахме среща повече от час и след като аз му говорих около 40 минути той се обърна към мен с неговия цветист език и каза „Виж какво Мангъров, ако бях жена щях да ти пусна““, коментира докторът.

Според него нищо особено няма да се случи през септември.