Дни преди да се самубие съдия Ценов е бил подложен на прекомерно претоварване и психически тормоз от страна на ръководството на Софийския градски съд в лицето на председателя Калоян Топалов и на заместничката му Радостина Данаилова. Това разкритие направи майка му пред Канал -3. Съдията получил и заплахи, свързани с кариерното му развитие. Това сринало психиката му, сподели през сълзи майката в траур Маша Стоянова.

Съдия Цветан Ценов сам сложи край на живота си на 18 февруари. Той избра смъртта няколко дни преди да се върне към работата си на районен съдия, след като беше откомандирован от Софийския градски съд ( СГС).

Заради сигналите от колеги на съдия Цветан Ценов, че върху него е оказван психологически натиск от ръководството на Софийския градски съд, екипът на Канал 3 се срещна с опечалената майка – Маша Стоянова.

Съдия Ценов живее с родителите си и те стават свидетели и на последните му часове. Въпреки че печели с отличие конкурс за съдия по гражданско право, него необяснимо го назначават в търговското отделение на Софийския градски съд, споделиха те.
Ценов не бил добре запознат с материята и споделил опасенията си, че няма да се справи с председателя на СГС Калоян Топалов и заместничката му Радостина Данаилова.

Самата Данаилова нямала опит в търговските дела, но била поставена за ръководител на търговското отделение.

Подозренията са, че е назначена, само защото е кума на съпругата на Топалов, разкриха репортерите на Канал-3.

"Още първата или втората седмица те му пуснаха дела. Той от тия дела нищо не разбира. Той така се уплаши, изпадна в депресия, започна да взима лекарства и да казва на Калоян Топалов: „Аз взимам лекарства, не мога.” И той му казал: „Аз от 4 години съм в депресия, пък нищо...", разказва майката на съдия Ценов.

Ръководството на съда пренебрегнало влошеното състояние на Ценов и продължило да го затрупва с много и сложни от правна гледна точка дела. Сред тях били делото за двете фракции на Главното мюфтийство и това за несъстоятелността на футболeн клуб ЦСКА.

"В 3 заседания се яви свръхусилията си. И накрая вече отива и казва, че иска да се върне обратно в Районния съд. Получил отговор: „Ти ще се върнеш, ти си първият, който ще се върнеш. Няма да четеш за конкурс! Никога няма да видиш по-нататък кариерно израстване. И да ги спечели – никога няма да има кариерно израстване”, разказва още Маша Стоянова.

Според майката на съдия Ценов психиката на сина й се сринала, защото той бил отдал живота си на кариерата. Бруталното отношение на неговия началник го сразило. Сразил го и фактът, че ако се върне в Районния съд, ще трябва да оглави изоставен съдъбен състав с 450 затлачени дела. Колеги на съдия Ценов разказали на майка му, че и във фаталния ден на самоубийството му, той се е срещал отново с Топалов. Прибрал се подтиснат, но не споделил тревогите си. За да не се стига до подобен фатален изход и за други свръхпретоварени съдии, са нужни спешни мерки, заяви Маша Стоянова.

"Да се обръща внимание от ръководителите, а не така да се постъпва – да се гледа максимално хората да се изцедят. Има 14 свободни бройки в съда, не назначават хора",каза тя.

Служители в Софийския градски съд сезираха и Висшия съдебен съвет за „неправомерните уволнения, извършвани от председателя Калоян Топалов“, съобщиха от Канал-3.

Те настояват кадровият орган да разследва методите му на работа и мотивите му за атаки срещу определени служители в администрацията. Подателите на сигнала подчертават, че тази ситуация ще затрудни изключително работата на съдиите и ще затлачи допълнително решаването на редица важни дела.

Още новини ТУК

TNS.bg