Днес по обяд омбудсманът Мая Манолова дойде в индустриалната зона на Стряма, където се проведе протестът на над 200 шивачки от австрийското предприятие „Тренд Фешън”. Оказа се, че жените не са получили своята заплата за два месеца назад. Шивачките твърдят, че до вторник темпът на работа е бил съвсем нормален и забавяне на заплатите до момента не имало. 

През деня обаче са били извикани от жената, която завежда „Човешки ресурси” - госпожа Найдева, като тя им е споделила, че централата в Австрия е обявила фалит. Част от жените са били пуснати в престой още тогава /10.04/, а останалите са били разпуснати в четвъртък. 

От тогава шивачките са в неведение за съдбата на българския клон на предприятието. Жените настояват да получат заплатите си за месец март и април, като днес са имали уговорена среща с госпожа Найдова, тя обаче не се е появила.

Омбудсманът Мая Манолова също е имала среща с госпожа Найдова в Инспекция на труда, но тя не се е появила заради здравословни причини. Манолова увери протестиращите, че ще бъдат използвани законовите механизми, за да бъдат изплатени заплатите. Тя посъветва шивачките да не подписват декларация за взаимно съгласие за напускане, а да изчакат предприятието да обяви фалит и в България.

Манолова обеща, че ако е необходимо, заплатите ще бъдат изплатени от Фонда за гарантиране на вземанията на работниците. Става дума за сума от около 320 000 лева, или дължимото на 200 служители.

Към този момент няма изявление от управителния съвет от „Тренд Фешън”.