Омбудсманът Мая Манолова депозира оставката си като омбудсман в деловодството на Народното събрание.

„Направих го, защото колкото и търпение да има човек, то се изчерпва. Месеци и години бях пощенска кутия за мъката, несправедливостта и бедността на хората. Години наред се опитах да помагам и на мнозина успях, но все си мисля за тези, на които неуспях. Това ме кара да се чувствам зле и да не спя“, аргументира се Манолова.

„Накрая институциите започнаха да пречат на институцията. Загадката с Борисов и Каракачанов може да бъде разрешена само от самите тях. Не искам да се правя на герой”, коментира тя. Манолова заяви още, че целта й е да върне столицата на хората. "София не е лява или дясна. Ще приема подкрепа от всеки", категорична бе омбудсманът в оставка

В първата точка на мотивите за оставката си Манлова е написала: „Системно неглижиране работата на институцията на омбудсмана от органа на законодателната власт, чрез умишлено забавяне или спиране на внесените от омбудсмана и граждани законодателни предложения”. След това са изредени всички законопроекти внесени от нея в парламента. Сред тях са:  Законопроект за изменение и допълнение на Гражданския процесуален кодекс за ограничаване на свръхпривилегиите на банки, монополи и за защита от неравноправни клаузи (внесен на 27.02.2019 г.); препоръка за намаляване на законната лихва в размер на 10 (процентни) пункта над основния лихвен процент, която несправедливо натоварва гражданите; предложение за изменение и допълнение на Кодекса на труда за отмяна на разпоредбата на чл. 245, ал. 1 (внесено на 22.01.2018 г.) и други.

Под втора точка на мотивите на Манолова е записано „Липса на политическа воля в Парламента и институциите за изменения в законодателството и нормативната база, с цел удовлетворяване исканията на гражданите за отстраняване дефицитите на справедливост”. След това са изредени други предложения за изменения на закони: „ например за отпадане на таксите в детските градини; против увеличаването на размера на таксите при регистрацията на автомобил; против разпределянето на разход „общо потребление“ в сметките за вода” и други.

Под трета точка Манолова е написала „Загърбване от общинските съветници в Столичния общински съвет на проблемите на столичани”. След това изрежда няколко случая, сред които  отказа от реформа на „Топлофикация София“ ЕАД – дружество и липса на реални и активни действия за подобряване качеството на въздуха и информираност на гражданите по проблема.  

„Отказ от заявени и обещани на обществото реформи в ключови сектори, в това число и в съда и прокуратурата, който води до несправедливост и безнаказано потъпкване на върховенството на правото от определени институции спрямо гражданите”, пише четвъртата причина за оставката на Манолова.

Други мотиви, които Манолова посочва още са: „Отстъпление от вече завоювани граждански права и демократични практики в изборния процес чрез пренебрегване волята на хората, изразена на референдуми”; „Неглижиране от страна на отговорните институции на справедливите искания на професионални и други общности -протестът на медицинските специалисти за достойно заплащане и условия на труд; протестите на гражданите срещу презастрояването и унищожаването на зелени площи и пясъчни дюни” и т.н.

„Възразявайки срещу изброените по-горе практики, с ясното съзнание, че те вредят на доверието на гражданите в институциите, противоречат на разбирането ми за служба на обществото и нарушават правата и свободите на моите сънародници, считам за обективно невъзможно да продължа да изпълнявам ефективно правомощията си на омбудсман”, пише Манолова до парламента, който трябва да гласува оставката и.

В мотивите си Манолова никъде не посочва, че ще се кандидатира за кмет на София. В сряда, тя започва кампанията си, като ще бъде издигната от инициативен комитет. 

Бойко Борисов: Никой не е помагал повече на Мая Манолова от менГЕРБ и СДС застават зад настоящия кмет на Монтана Златко Живков за шести мандат