Обектите за дестилиране, известни като ракиджийници ще отидат под контрола на общините, заяви депутатът Менда Стоянова. Според нея митниците нямат капацитета да следят всички обекти, кои са законни и колко изваряват.

За сметка на това общинските кметове знаят много повече кои са обектите и как работят те. Допълнителен стимул за кметовете ще бъде, че всички приходи от обектите ще отидат директно в общинския бюджет.

След среща между премиера и казанджиите, Борисов е поръчал на Стоянова да проучи всичко около обектите за изваряване на ракия. Той дори заръчал да се провери казана в Банкя колко данъци плаща той. Оказало се, че казанът в родното място на министър-председателя дори нямало разрешително и обектът бил затворен.

Според Стоянова обаче няма никакво основание да се връща стария режим, който позволява казанджийниците да разполагат с общ обем на съдовете от 1000 литра.  Според директивите на ЕС всеки такъв обект може да произвежда до 2500 литра на година, а на физическо лице да си вари по 30 литра алкохол. Със сегашния капацитет това било напълно достатъчно.

Ракия можела да се вари и между януари и юни с предварителна заявка от 2 седмици. Стоянова е недоволна, че събраният акциз е много по-малък от реалното. Според нейни данни от 19 000 декларации за произведен алкохол около 12 000 били със ставка нула, което не било реално.

Допълнителен контрол ще има и върху производителите на казани за ракия. В момента има няколко фирми, чиято дейност е на светло. Има обаче редица производители, които правят казани по гаражи и мазета и след това ги продават по пазарите.

Още новини ТУК

TNS.bg