Съдийският състав в Стара Загора, разгледал делото срещу Георги Николаев и взел решение да го пусне на свобода, даде първи коментар по темата. Припомняме, че извършителят бе освободен, след като магистратите постановиха, че става дума за нанасяне на "лека" телесна повреда. Същият е действал в условия на течаща пробация за побой от хулигански подбуди. 

Съдия Татяна Гьонева, заяви, че разбира защо „лека телесна повреда“ звучи първоначално стряскащо за обществото, но това е решение, продиктувано от нормативната база. Припомняме, че нейната фигура стана обект на силно гражданско недоволство, и дори се появи хипотезата на граждани за немарливост от нейна страна по делото.

„Направо те убивам" заплашвал Георги, дни преди да обезобрази 18-годишната си приятелкаЩе бъдат назначени множество експертизи, които да преценят как да бъде повдигнато обвинение на извършителя

"Става въпрос за обвиняем, привлечен към наказателна отговорност за средна телесна повреда. В този случай ние сме длъжни при искане за вземане на най-тежката мярка да обсъдим доказателствата, които сочат не само за съпричастност на обвиняемия, но и доказателствата да подплатяват наличната квалификация, за която той е привлечен да отговаря по Наказателния кодекс - по чл. 129. В този случай ние следва да обсъдим дали и тук са важни съдебно-медицинските експертизи, защото ние нямаме тези познания и съгласно тях, ние трябва да установим дали заявеното в заключението покрива някои от признаците, които законът е въвел в разпоредбата чл. 129. За да се убедим не само, че лицето е нападнало и причинило нараняванията, но и че наистина е налице средна телесна повреда. Тоест се преследва по общия ред, може да бъде взета и най-тежката мярка".

Съдейки по нараняванията от заключения на съдебния медик, ние трябваше да установим дали те покриват установеното в закона, обясни Татяна Гьонева. Тя допълни, че съдебно-медицинската експертиза сочи за временно разстройства на здравето, но не опасно за живота. Именно по тази причина било взето решение, че се касае за „лека“ телесна повреда .

Председателят на съда в Стара Загора Красимир Георгиев заяви, че не може да коментира съдебния акт, но е убеден, че съдебният състав, единодушно подписал съдебния акт, е постановил законосъобразен съдебен акт. "Той е в унисон с искането на представители на Окръжната прокуратура", посочи той.

Попитана дали е видяла снимките на рязаното с макетно ножче тяло на 18-годишното момиче, преди да пусне на свобода извършителя Георги, тя отговори: „Естествено, че сме взели предвид всички обстоятелства. Видели сме и снимките. Ние се водим от медико-биологичния случай на увреждането. Ние не сме медици, за да преценим и по снимки какво е“.

На въпрос дали като жена не се е притеснила, виждайки снимките на пострадалата, адвокатът отговори: „Разбира се, че се притесних. Целият състав се притесни“.

Адв. Гьонева не смята да подаде оставка предвид силното недоволство от гражданите по повод решението и да освободи извършителя: „Обичам работата си. Нямам намерение да я напускам. Благодаря за въпроса. Благодаря на всички, които ме подкрепиха в това изпитание“, отговори тя.

Получи и оценката на „перфектен съдия“, който „не се поддава на отношение“ от колегите си, включени в състава.

Съдията обаче заяви, че подкрепа Националното шествие в подкрепа на 18-годишното момиче и искане за справедливо наказание над извършителя.